Het tourschema van de PoëzieTourdeWaal (PTdW) is bekend. De  inmiddels traditionele dichterstour maakt ook in zijn eerste lustrumeditie op zondag 5 mei deel uit van het vrijheidsevenement Tour de Waal. Dit interactieve evenement wordt gehouden aan beide oevers van de Waal. De dichters doen tijdens hun tour een vijftal locaties aan. Ze starten om 13.15 uur en eindigen rond 17.00 uur aan de Waalkade in Zaltbommel met een poëziefinale.

Poëzietour de Waal
Dichters bij een eerdere editie van PTdW vlnr: Inge van Wijgerden, Marcel Vaandrager, Thom Ummels

De dichters houden in duokoppels voordrachten op de locaties. Per locatie is er een serie van twee of drie voordrachten. Het tourschema ziet er als volgt uit:

– 13.15-14.00: Slot Loevestein (Thom Ummels en Inge van Wijgerden)
– 13.15-14.00: Tiel/voor Bellevue aan de Waal (Marcel Vaandrager en Andre van Zwieten) – 14.30-15.15: Kerkje Heesselt(Marcel Vaandrager en Andre van Zwieten)
– vanaf 15.00 doorlopend: Zaltbommel Waalkade t.o. Verdraagzaamheid (Thom Ummels en Inge van Wijgerden)
– 15.30-16.15: Stroomhuis Neerijnen (Marcel Vaandrager en Andre van Zwieten)
– rond 17.00: finale in Zaltbommel (alle dichters en scholieren)

Initiatiefnemer en organisator van de PTdW is dichter Thom Ummels. “De PTdW is inmiddels een vaste traditie geworden. De dichtersgroep is weer gemotiveerd om met haar poëzie een waardevolle bijdrage te leveren aan dit unieke evenement”. aldus Thom Ummels. “Deze lustrumeditie van de poëzietour vormt de opmaat naar 2020. Dan is er de 75 jarige herdenking van de bevrijding. Ook de PoëzieTourdeWaal krijgt dan een bijzondere invulling”.

De dichters

De kerngroep van dichters bestaat naast Thom Ummels dit jaar uit  Marcel Vaandrager, Inge van Wijgerden en André van Zwieten. Bij de finale in Zaltbommel zullen ook scholieren een gedicht voordragen. Bijvoorbeeld Cambiumleerling Carmen Waale. Zij was finalist bij de jaarlijkse dichtwedstrijd van het Stroomhuis in Neerijnen.

Informatie over de PTdW dichters

Marcel Vaandrager

Dorpsdichter van de vijf dorpen van Werkendam en oprichter van het Nederlands Dichters Podium. Daarnaast organiseert hij evenementen op het gebied van kunst en cultuur. Hij heeft meerdere prijzen op zijn naam staan. Marcel schrijft columns en is uitgever van dichtbundels. www.marcelvaandrager.nl

Inge van Wijgerden

Woont in Gameren. Zij verzorgt cursussen en workshops op het gebied van schrijven, waarin ontdekken, ervaren en plezier in het schrijven centraal staan. Als schrijfdocente zoekt zij samen met kinderen en volwassenen naar woorden. Woorden voor een gedicht of een verhaal. www.schrijffun.nl

André van Zwieten

Sinds 2014 de stadsdichter van Wijk bij Duurstede. Hier heeft hij een reputatie als creatieve duizendpoot. Daarnaast laat hij als speler met taal en typografie de nodige sporen na in zijn woonplaats. Met bijvoorbeeld gedichten op winkelruiten in de binnenstad. En als theatermaker ontwikkelde hij zich als tekstschrijver, componist, en theatervormgever.

www.wijkbijduurstede.nl/inwoners/stadsdichter-andre-van-zwieten

Thom Ummels

Is dichter en organisator van de PTdW. Was jarenlang woonachtig in de Bommelerwaard en onder meer actief als dorpsdichter van Nederhemert en poëziewandelingen langs de Afgedamde Maas. Hij geeft regelmatig voordrachten en is jurylid bij dichtwedstrijden. Is oprichter en organisator van Sunsation, het unieke poëziefestival in en rondom het landart object Observatorium Robert Morris bij Lelystad. www.ummelsenummels.nl

Back To Top