Programma 4 mei

Herdenkingstocht naar de Roeier

4 mei namiddag organiseert Rivier Actief een struintocht ter nagedachtenis aan de Waalcrossers, die in de tweede wereldoorlog de gevaarlijke oversteek maakten naar de overkant van de Waal. Wij maken een wandeling over de Waalstranden naar het monument ‘De Roeier’ in Zennewijnen. 

In het laatste oorlogsjaar was de Waal een grensgebied, het zuiden was al bevrijd door de geallieerden en het noorden nog niet. De Waalcrossers waren verzetsmensen die onderduikers en geallieerde piloten naar bevrijd gebied brachten. Deze gevaarlijke missies vonden meestal in het donker plaats en in de laatste Oorlogswinter was het steenkoud.  Het beeld ‘De Roeier’ in Zennewijnen staat op de plek waar het huis stond van Leen Papo, één van de Waalcrossers.

Het programma is als volgt:

– 15 u Verzamelen en starten op Kasteel Ophemert
– 15.30 – 17.00 u Struintocht over de Waalstranden naar het monument ‘De Roeier’ in Zennewijnen
– 17:15 u Onthulling bord. Kranslegging door de wethouder Carla Kreuk en Ton Jansen (voorzitter stichting BOL)
– vervolgens naar Campingpark Zennewijnen
– 17.30 – 18.30 u  Mogelijkheid om wat te drinken en eten (op eigen kosten) op Campingpark Zennewijnen
– 18.35 – 19.35 u Wandeling naar Ophemert,  waar we aansluiten bij de plaatselijke dodenherdenking in de kerk
– 20.40 u Einde bij Kasteel Ophemert

Totale afstand is 9 km. Dit is een gezamenlijk initiatief van Tour de Waal (Stichting BOL) en Rivier Actief. Wil je meedoen? Graag aanmelden via de website van Rivier Actief, deelname is gratis.

Stroomhuis Neerijnen

Op 4 mei brengt Eric Borrias de vertelling: ‘Mijn pop huilt ’s nachts’ in het Stroomhuis met nabespreking en passende piano improvisatie door Tomás van Emden. Meer info.

Ophemert

Op 4 mei zal in Ophemert de locatievoorstelling ‘Verboden’ door de bovenbouw leerlingen van basisschool Prins Willem Alexander worden gespeeld. (18:00 aanvang, Blankenburgsestraat 15a) De voorstelling vindt plaats bij het huis waar in tijden van de Tweede Wereldoorlog het Joodse gezin Kalker woonde.

Back To Top