De Tour de Waal 2018 was er één om in te lijsten. We kijken terug op een bijzonder geslaagde Bevrijdingsdag aan de Waal! Het weer was prima, de opkomst groot en hopelijk heeft u net zo genoten als wij. Toch was er ook een serieuze ondertoon, want het was de eerste 5 mei-viering zonder onze inspirator Joyce Bloem. We kunnen wel zeggen dat we er in haar geest een mooi feest van hebben gemaakt.

De Tour de Waal 2018 op film

Elk jaar is de Tour de Waal weer nét iets anders, maar de hoogtepunten van voorgaande jaren blijven. Wat stond er in 2018 allemaal op het programma?

Extra veerpontjes
Naast de bestaande veerdiensten bij Tiel-Wamel, Varik-Heerewaarden, Brakel-Herwijnen en Loevestein-Fort Vuren zijn nog 3 extra pontjes ingezet om de fietsers naar de overkant van de Waal te brengen: Hellouw-Zuilichem, Varik-Heerewaarden en Heesselt – Rossum (Sluis St. Andries)

Waalbroodjes
De broodjes werden op 8 locaties worden gedropt:
13:00 Herwijnen, 13:05 Hellouw, 13:10 Heesselt, 13:15 Varik 14:20 Zennewijnen, 14:30 Dreumel, 14:35 Rossum, 14:40 Zaltbommel

Parachutisten
Ook maakten een aantal parachutisten een sprong. Eentje midden in de vesting van Slot Loevestein! Ook in de uiterwaarden bij Zaltbommel en in Hellouw. De parachutist in Zaltbommel was de zgn. ‘candy bomber’, hij nam snoep mee voor de kinderen.

Poëzietour de Waal
Voor de 4e keer kwamen de dichters samen in de Poëzietour de Waal, het schema:
* 13.00 tot 14.00 – Loevestein: Leo van der Laan en Esther van Empel
* 13.00 tot 14.00 – Stroomhuis Neerijnen: Thom Ummels en Marcel Vaandrager
* 14.30 tot 15.30 – Rossum: Leo van der Laan en Esther van Empel
* 14.30 tot 15.30 – Kerkje Heesselt: Thom Ummels en Marcel Vaandrager
Na 16:00 uur – Grande finale Zaltbommel – duur 20 minuten (Met alle dichters en winnende scholieren dichtwedstrijd en gastdichters.)

Colonne / defilé
Verschillende legervoertuigen met veteranen maakten over de dijken een tocht langs de festival-locaties. 12:00 uur startte de ene helft in Fort Vuren en de andere helft op de Waalkade Tiel. Na 15:30 kwamen beide colonnes samen in Zaltbommel, voor een defilé op de Waalkade.

Kunstoase Heesselt
Heesselt bruiste op 5 mei. Hier was de officiële start en het mooie kerkje werd omgetoverd tot ‘kunstoase’. Overigens was er ook op veel andere plaatsen kunst te vinden.

Fietsroutes
Alle dijken waren versierd met oranje linten, dus de weg zoeken was niet nodig. Er waren 6 fietsroutes om uit te kiezen:

  1. Waterlinieroute (14 km)
  2. Verdwenen Kastelenroute (12 km)
  3. Thulicumroute (25 km)
  4. Wijde Waalroute (22 km)
  5. Dikke Torenroute (9 km)
  6. Waalcrosserroute (20 km)

De mooiste foto’s per dorp (alfabetische volgorde):

Dreumel – Heesselt – Hellouw – Herwijnen – Neerijnen –Nieuwaal/Gameren – Rossum – Tiel – Tuil – Varik – Vuren – Zaltbommel – Zennewijnen – Zuilichem

Back To Top