De Tour de Waal 2019 bestond uit 4 fietsroutes aan beide zijden van de Waal, van Loevestein tot aan Tiel. Door het inzetten van extra veerponten waren er kortere routes te fietsen met onderweg van alles te beleven.

Waalbroodjes
De dropping van de speciaal gebakken ‘Waalbroodjes’ is één van de meest spectaculaire onderdelen van de 5-mei viering. Een actie die symbolisch verwijst naar het laatste oorlogsjaar, toen Nederland werd bevoorraad met voedselpakketten. Dit jaar werden deze plaatsen uitgekozen: Herwijnen, Hellouw, Varik, Zennewijnen, Tiel, Dreumel, Rossum en Zaltbommel (2x).

Het verdere programma was per locatie anders. Het kerkje van Heesselt werd omgetoverd tot een oase van kunst en muziek. De Pontoongroup 40-45 speelde in roeiboten een ‘Waalcrossing’ van de geallieerden na bij Zaltbommel. In Tiel kon je zelf papier scheppen en er was een groot kunstproject en muziek.

Ook de Poëzietour maakte weer deel uit van het programma, dichters gaven voordrachten op 5 plaatsen. Parachutisten landden in Tiel, Dreumel en Zaltbommel. Drie historische vliegtuigen vlogen over. Een colonne van oude legervoertuigen reed vanuit zowel Fort Vuren als Tiel over de dijken naar Zaltbommel voor een defilé en passeerde daarbij meerdere festivalplekken.

In Zaltbommel was van vrijdag 3 t/m zondag 5 mei de historische mijnenveger AMS Bernisse te bezichtigen in de haven.

Een aantal foto’s van de editie 2019:


De onderwerpen van 2019:

Bekijk het fotoverslag van 2019 in PDF:

Back To Top