Op Bevrijdingsdag 2014 werden er in het gehele land activiteiten georganiseerd. In de gemeenten Neerijnen en Maasdriel gebeurde dat met een geheel nieuw evenement: ‘een Beeld van Oranje Linten’. Op spectaculaire wijze werd aandacht geschonken aan de viering van de bevrijding van de Duitse overheersing.

Op de dijken de langs de oevers van de Waal ter hoogte van de dorpen Hurwenen, Rossum, Heerewaarden, Varik, Heesselt, Opijnen, Neerijnen en Waardenburg hielden honderden inwoners een 7 kilometer lang Oranje Lint vast terwijl er een lied over Onze Waal weerklonk. Dit MOMENTUM, werd vanuit de lucht, het water en op het land vastgelegd.

André Versteeg van AV Media Productions maakte dit prachtige filmpje van de dag:

Dropping
Namens de paragroup Holland maakten 4 parachutisten een herdenkingssprong .  Zij waren gekleed in de uniformen van de geallieerde strijdkrachten. Met deze sprongen werden de vele vrouwen herdacht die in 1944 tijdens luchtlanding-operaties bij de bevrijding van het bezette gebied zijn omgekomen. De parachutisten landden perfect op de aangegeven plaatsen: in de nabijheid van de Steenfabriek in Heesselt, bij Fort Sint Andries in Heerewaarden en in de uiterwaarden bij Rossum.  De Genie uit Hedel bracht daarna het oranje lint met een boot van de zuid- naar de noordoever.

Muziek en oranje lint 
Op diverse  plekken langs de route aan beide kanten van de Waal stonden fanfares, koren en zangers opgesteld. 

Uniek spektakel
Dankzij de samenwerking met de provincie, gemeenten, bedrijven uit de regio, dorpsvertegenwoordigers, basisscholen, inwoners en Oranjeverenigingen werd deze manifestatie iets heel bijzonders . Een uniek collectief momentum ter nagedachtenis aan de vrijheid die niet altijd vanzelfsprekend was.

Luchtbeelden
Eén van de vier parachutisten – Laurens Degenaar – van Paragroup Holland maakte deze spectaculaire beelden met de helmcamera. Heel duidelijk te onderscheiden zijn Fort Sint Andries, Heerewaarden, de bocht in de Waal bij Heesselt en de landingsplaats in de uiterwaarden bij Rossum.Symbolische start Project Waalweelde – Rondje Pontje
Dit evenement was tevens een symbolische start van een lokaal project genaamd “Rondje Pontje Waal”, een plan geïnitieerd uit de ondernemers van het Waalweelde gebied en gesteund door de Provincie Gelderland. Het project beoogt om de oevers van de Waal bij Neerijnen en Maasdriel met pontjes/ en of watertaxi’s in de zomerperiode te verbinden. Inwoners en recreanten kunnen zo beelden- en struinroutes afleggen in het gebied. Hiermee krijgt het gebied ook een toeristisch waardevolle impuls waarvan de bewoners en bedrijven uit de regio kunnen profiteren.

para
Joyce Bloem (vooraan) met de Waalbruiden en parachutisten.

Back To Top