Naast de overkoepelende activiteiten als de broodjes en de vrijheidscolonne heeft elke locatie zijn eigen programma.

De drie hoofdplaatsen:
Tiel, Heesselt en Zaltbommel

Programma TIEL

Atletiekvereniging Astylos brengt het Vrijheidsvuur uit Wageningen naar Tiel. Dat wordt rond 11:30 uur ontstoken, boven aan de dijk bij Bellevue. Even later vertrekt een colonne met oude legervoertuigen, op weg naar Zaltbommel.

Kunstproject

Alle papierpulp voor het kunstproject wordt gesponsord door papierfabriek Schut in Heelsum, hartelijk dank!

Op het Waalstrandje onder Bellevue/de 3 Zussen zullen de kunstenaars Ans van den Hurk, Guusje Kaayk, Gert van den Born en Bert Hoekstra samen met uitvinder Nico Berns en architect Antoon Reijntjens het publiek meenemen in hun kunstproject “Vrede zaaien en oogsten”.

Op de oever van de rivier creëren zij met het op locatie vervaardigd papier hun land-art project voor de vrede. Iedereen is welkom om mee te doen. De golven van de rivier zullen het kunstwerk meenemen en de daarin verwerkte zaden verspreiden. “Verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden”, Remco Campert.

Tussen 12.30 en 17.30 uur geeft papiermeester Gert van den Born een workshop papierscheppen. Er is gelegenheid voor het publiek om zelf papier te maken en mee naar huis te nemen.

Rond 16.00 uur blazen kinderen vredeszaad in de rivier.

Muziek en poëzie is er op de dijk boven het strandje, van o.a. de kapel van KTVM, koor Incanto, het Moluks Koor en de band Reboot.

Broodjesdropping
Rond 15:00 uur worden alle kinderen van Tiel uitgenodigd op de Waalkade voor een broodjesdropping uit een vliegtuig. Dit is een verwijzing naar de voedseldroppingds aan het einde van de oorlog. Later springt ook een parachutist. Halverwege de middag is er een ‘flyby’ van een historisch vliegtuig, een Harvard T6.

Adres: Ophemertsedijk 2, Tiel (bij Bellevue/De 3 Zussen)

11:15 – 12:00 Muziek van Betuwse Blaas Kapel

11:30 Ontsteken van bevrijdingsvuur

11:30 – 17:30 Kunstenaars, thema: ‘Vrede zaaien en oogsten’

12:30 Koor Incanto

12:30 Start colonne

12:30 – 17:30 Papier maken met meesterschepper Gert van den Born

13:15 – 14:00 Poëzietour

14:00 Sincere Strings

14:40 Flyby historisch vliegtuig Harvard T6

15:15 Broodjesdropping op de Waalkade met Flipje

15:20 De band Reboot

16:00  Kinderen (en Flipje!) blazen vredeszaad in de rivier

16:30 Parachutist (Paardenwater, de beroemde Candy Bomber neemt snoep mee voor de kinderen)

Programma KERK HEESSELT

In Heesselt is de officiële opening van de Tour de Waal, om 13:00 uur. En zoals we weten van vorig jaar,, gaat dan een kleurrijk spektakel opleveren. Het kerkje Heesselt is het epicentrum van kunst en cultuur. Met een middagvullend programma, wat nog steeds wordt aangevuld. Vanuit theetuin River Lounge vertrekt het pontje naar Rossum.
Adres: Kerklaan 6, Heesselt

12:00 Koffietafel, ‘Hollands uurtje‘, Gratis appelgebak bij de gratis koffie.

13:00 Opening door wethouder Jacoline Hartman, ontsteken van het bevrijdingsvuur en parade vrijheidsjurken

Gitarist Mile Lukic

13:00 – 18:00 Acht Kunstenaars, thema: ‘De Bevrijding van het Zaad’.

14:00 – 18:00 Aanschuiftafel ‘Meet & Eat’

14:30 Poëzietour

Gitarist David van Olst

15:00 Wim de Penning, improvisaties op het knipscheerorgel

15.30 Verhalen van Jacq Zinken en Nettie Rottier

16.00 Gitarist David van Olst

Programma ZALTBOMMEL

Zaltbommel heeft dit jaar nóg meer activiteiten dan in 2018. Eye-catcher is de historische mijnenveger AMS Bernisse die van donderdagavond 2 mei t/m maandagochtend 6 mei in de haven ligt. De Bernisse is te bezoeken op vr. 3 mei van 10-21 uur, op za 4 en zo 5 mei van 10-18 uur. Entree € 1,-, onder 4 jaar gratis.

Het verdere programma is overvol:

Locatie: Waalkade en Veerweg, Zaltbommel

10:00 – 18:00          Mijnenveger bezichtigen
13:00                      Muziek van Kasper Heineke
13:00 – 18:00          Marktje aan de Waal
13:00 – 18:00         Kinderspelletjes, grote letters VRIJHEID beschilderen, zelf een tentje bouwen in het tentenkampje
13:55                      Broodjesdropping 1e keer
14:40                      Flyby historisch vliegtuig Harvard T6
15:00                      Ontsteken van bevrijdingsvuur door burgemeester Rehwinkel
Na 15:00                 Poëzietour
15:30                      Broodjesdropping 2e keer
16:00                      Waalcrossing in pontonbootjes, Tuil-Zaltbommel
16:50                      Parachutist (de inmiddels beroemde Candy Bomber neemt snoep mee voor de kinderen)
16:45                      Aankomst van de colonne met oude legervoertuigen
17:15                      Poëzietour finale en muziek

Overige plaatsen:
Noordkant van de Waal

Programma FORT VUREN

Bij Fort Vuren start de colonne met oude legervoertuigen. Ze gaan op weg naar Zaltbommel, maar eerst langs de dorpen Herwijnen, Hellouw, Haaften, Tuil en Waardenburg.

Programma HERWIJNEN

In Herwijnen is het wat rustiger dan andere jaren i.v.m. de zondagsrust, maar er is wel een broodjesdropping, om 13:40 uur. In het weiland naast Camping de Zwaan.

Programma HELLOUW

Omdat 5 mei a.s. op zondag valt heeft het Hellouwse comité besloten het programma aan te passen. Maar er is nog steeds heel veel te beleven. Vanaf de Bol vertrekt het pontje naar Zuilichem.

 • Oranje linten langs de route
 • Kerkdienst in de Hervormde kerk in Hellouw aanvang 09.30 uur. Met medewerking van Christelijk Gemengd koor “Soli Deo Gloria” uit Herwijnen.
 • Pontje vaart vice-versa van Hellouw naar Zuilichem vanaf 13.00 tot 17.00 uur (kinderen tot en met 12 jaar gratis / 13 jaar en ouder € 1,00)
 • Broodjes dropping (± 13.45 uur)
 • Foto collage op de Bol van o.a.
  • Jantje Donker beter bekend als ‘Jaant de Baakster’
  • Land leven achter de dijk
  • De pioniers van de Meikampgraaf periode van 1963 – 2003
  • De Hellouwse Wereldkampioen Heiltje van Arendonk
 • Terras aanwezig op de bol.

Programma WAARDENBURG

Museum de Oersprong langs de dijk heeft de deuren op 5 mei wagenwijd geopend. In het piepkleine dijkmagazijn is een indrukwekkende geologische collectie samengebracht. Meer info. Vlak naast het museum kan je de route even af naar het monumentje in de uiterwaarden voor de veteranen.

Programma STROOMHUIS NEERIJNEN

Op 5 mei is er van 14 tot 18 uur weer een vrijheidsmuur bij het Stroomhuis. 15:30 komt de poëzietour, verder muziek én een kunstwerk van Joyce Bloem.

Programma OPIJNEN

Aan de Waaldijk 3 in Opijnen staan verschillende kraampjes met lekkere hapjes uit de wereldkeuken. Er is muziek en het kookboek van ‘Meet & Eat’ wordt gepresenteerd.

Programma VARIK

Het Veerhuis is geopend, op het terras is een Vrijheidsmaaltijd met soepen gemaakt door mensen uit het dorp. Ook de Dikke Toren van Varik is open en is te beklimmen. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Vanaf de Bol van Varik vertrekken 2 pontjes naar Heerewaarden. In Varik is er ook weer een dropping van de broodjes. En natuurlijk een muzikaal optreden van Klaas, Harry en Jan, inmiddels een traditie.
Bij de pont staat de nostalgische verkoopkar van Crêpes Roulotte, met verse crêpes en broodjes hotdog/rookworst.

Programma ZENNEWIJNEN

Euphonia uit Ophemert zal weer een vrijheidsconcert geven op de Bol van Zende. Daarnaast zullen zij de Singing Sisters Zennewijnen begeleiden bij het ten gehore brengen van liedjes van rond Bevrijdingsdag.

Paul Beers, onze lokale verhalenverteller, vertelt over de roeier, die Engelse vliegeniers overzette naar de overkant van de Waal vanuit Zennewijnen. Hij deelt zijn belevenissen in 1944 ten tijde van de broodjesdroppings in Den Haag.

Het terras bij het Buurthuis is vanaf 12:00 weer open en er wordt soep, cakes en koek, broodjes, koffie en thee geserveerd. Ook zal hier de film over de Waalcrossers vertoond worden. Na de broodjesdropping is er een bandje.

De route van Tour de Waal komt ook langs Campingpark Zennewijnen, een gastvrij rustpunt en oplaadplaats, voor fiets en mens. Van fietspomp, gratis naar het toilet tot koffie met appeltaart of een lekkere tosti, het is er allemaal! Juttert u iets tijdens het struinen? Bewaar het voor het struinmonument op de camping. ’s Middags vanaf 13.00 uur wordt het extra gezellig: Apple Jazz op het terras.

Overige plaatsen:
Zuidkant van de Waal

Programma DREUMEL

Oranjecomité organiseert i.s.m. Tour de Waal een Bevrijdingsfestival: B-PoB (dat staat voor ‘Bevrijdingspop op Bol‘) is een podium voor regionale beginnende artiesten. Tijdens dit festival is er natuurlijk ook weer een broodjesdropping vanuit een vliegtuig en een fietstocht i.s.m. Tour de Waal. Na 16:30 uur springt een parachutist. Let op: de locatie is dichterbij het dorp deze keer! Niet meer op Bato’s Erf, maar bij de Bol.

Programma:

 • 11.00 uur: open koffiecorner met Papillon Harmonica’s
 • vanaf 13.00 festivalterrein open met 6 opkomende bandjes, tot 20.30 uur.
 • Springkussen voor de kids, wc dames met humor.
 • In de middag tussendoor: dweilorkest, dj, the medley man.
 • Rond 15:30: broodjesdropping
 • Na 16:30 uur: Parachutist

Bij Dijkmagazijn Tremele is de oude kruidenierswinkel (Winkel van Wies) en het terras geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Ook is er een kleine expositie over het “Leven aan de Waal”.

Programma HEEREWAARDEN

Bij het pontje naar Varik staat een kraam met lekkere hapjes en drankjes van Cafe de Heere van Waerde.

Programma ROSSUM

In Rossum vieren we Bevrijdingsdag traditioneel bij De Gouden Molen en In Petto. Er is een broodjesdropping en muziek van coverband The Green Monkeys.

Programma SLOT LOEVESTEIN

Dit jaar op 5 mei  zal er op Loevestein weer ganzenveer schrijven zijn met Hugo de Groot. Verder Oud Hollandsche spellen zoals koekhappen, zaklopen, blikgooien, touwtrekken etc. Ook zal Emile de muzikant aanwezig zijn om de kinderen uitleg te geven over de instrumenten. De dichters van de poëzietour zijn er om 13:15 uur.

Back To Top