Heesselt viert de vrijheid

Vrijheid moet je vieren! In Heesselt doet Stichting Kerk Heesselt dat met een groot feest onder het motto ‘De Bevrijding van het Zaad’.

In de lente ligt de Betuwse bloesem als een fluwelen deken over het landschap. Alle knopjes barsten open. Heesselt doet daar op bevrijdingsdag nog een schepje bovenop: de bewoners zetten hun bloemen aan de straat en in het monumentale kerkje middenin het dorp leven acht kunstenaars zich uit op het gekozen thema. Zoals de in Heesselt geboren en getogen Soraya van Houwelingen het namens de kunstenaars verwoordt: ‘Het is niet alleen letterlijk zaad dat moet worden bevrijd. Ook kleine ideetjes – gedachtenzaad – mogen gevoed, gekoesterd en soms beschermd worden. Laat maar groeien, smoor niet alles in de kiem. Geef ook dat soort zaad ruimte en vrijheid om te kiemen. Of we gaan bestrijden, oogsten of het laten zijn wat het is geworden, is pas veel later aan de orde.’

De manifestatie in kerk Heesselt is onderdeel van Tour de Waal, het vrijheidsevenement dat zich op beide oevers van de Waal afspeelt. Tussen 12 en 1 uur bent u – in afwachting van de officiële opening van Tour de Waal – welkom voor gratis koffie met appeltaart en Hollandse muziek. Vanaf 1 uur begint de openingsceremonie. Voorzitter van Tour de Waal Ton Jansen is erbij en ook wethouder Jacoline Hartman van de gemeente West Betuwe; zij openen het festijn en steken het bevrijdingsvuur aan terwijl modellen in kunstzinnige bevrijdingsjurken van Simone ten Bosch tussen het publiek paraderen. Een schouwspel op zich!

Er vaart die middag een speciaal pontje bij Heesselt zodat u op de fiets de evenementen aan de overkant kunt bezoeken, maar ook in Heesselt is genoeg te doen. Naast de kunstenaars in de kerk is er live muziek: flamenco, improvisaties op het Knipscheerorgel en klassiek gitaar. Dichters en verhalenvertellers komen langs, oa verhalenverteller Jacq Zinken en de stadsdichters van Wijk bij Duurstede en Werkendam.

En natuurlijk is er aan de aanschuiftafel ‘meet & eat’ meer dan genoeg te eten en te drinken; van sap, wijn en koffie tot soep en Waalbroodjes. In de fooienpot kunt u desgewenst een vrijwillige bijdrage achterlaten.

Wees welkom op deze bevrijdingsdag in het mooie dorp Heesselt, dat die dag een oase van lentebloei zal zijn. En waar het kerkje middenin het dorp het bruisend centrum is van ‘De bevrijding van het zaad’.

Voor meer informatie www.kerkheesselt.nl

Programma Kerkje Heesselt

Adres: Kerklaan 6, Heesselt

12:00 Koffietafel, ‘Hollands uurtje‘, Gratis appelgebak bij de gratis koffie.

13:00 Opening door wethouder Jacoline Hartman, ontsteken van het bevrijdingsvuur en parade vrijheidsjurken

Gitarist Mile Lukic

13:00 – 18:00 Acht Kunstenaars, thema: ‘De Bevrijding van het Zaad’.

14:00 – 18:00 Aanschuiftafel ‘Meet & Eat’

14:30 Poëzietour

Gitarist David van Olst

15:00 Wim de Penning, improvisaties op het knipscheerorgel

15.30 Verhalen van Jacq Zinken en Nettie Rottier

16.00 Gitarist David van Olst

 

Back To Top