In mei 2021 was het organiseren van evenementen niet toegestaan. Vandaar dat we ons alleen hebben gericht op de onderdelen die ook al zonder vergunning door konden gaan. Een overzicht:

Fietstour

Iedereen kon op eigen gelegenheid de routes van Tour de Waal fietsen. En dat kan nog steeds. Download de Beleefroutes-app vooraf op je telefoon via Google Play/App Store. Onderweg is wifi niet nodig is. Op de fiets kunnen filmpjes, muziek en wetenswaardigheden worden bekeken. Ook de poëzietour krijgt een plaatsje in digitale vorm.
Er kunnen sinds 1 mei 2021 twee routes gereden worden: Zaltbommel – Tiel en Zaltbommel – Loevestein. Je kunt op elke dag van het jaar de route volgen, met op 5 mei hier en daar iets extra’s. De dijken waren op 5 mei 2021 extra feestelijk versierd met oranje linten.

Legercolonne + attentie voor verzorgingshuizen

Een aantal oude legervoertuigen reden op 5 mei in kleine colonnes door Rivierenland om bij verzorgingshuizen een leuke attentie te brengen. Zo hebben we een speciale ansichtkaart laten maken door Arie van Vliet, de tekenaar van Flipje van Tiel. Verder was er heel wat lekkers om uit te delen.

Tekenen voor vrede

Beeldend kunstenaars Ans van den Hurk en Guusje Kaayk gingen op 4 en 5 mei een verbinding maken met de oevers van de Waal tussen Tiel en Wamel. Zij symboliseerden aan beide oevers de dag van de vrijheid d.m.v. symbolen, uitspraken, portretten, van mensen die zich inzetten voor de Vrede. Zij maakten in Tiel en in Wamel, daar waar het veerpontje aanmeert, grote straattekeningen.

Tour de Waal steengoed

Onderweg kon je deze kleurige zwerfstenen tegenkomen. Ze zijn voor ons gemaakt door Gerdie van Doesburg uit Rossum en zijn voorzien van iconische plekken langs de route van Tour de Waal. Vanaf 5 mei werden de stenen verstopt, ergens langs de route of langs de rivier. De hele maand mei kon je zoeken. De meeste stenen zijn weer terug gevonden en de prijswinnaar is inmiddels bekend gemaakt. Lees meer over deze actie >

Overige activiteiten op 5 mei

We mochten het dit jaar niet zelf organiseren, maar onderweg was op 5 mei nog best wat te beleven. Zo speelde ’s middags bijvoorbeeld troubadour Kaspadre op het terras van Veerhuis Varik.

Carillon concert

Beiaardier Wim Ruitenbeek verzorgde op 5 mei van 16-17 uur een concert op het carillon van de Maartenstoren in Tiel.

Ook op zaterdag 8 mei was Wim op hetzelfde carillon te horen, van 14-15 uur. Die datum is namelijk de officiële bevrijdingsdag van Tiel.

Back To Top