Waterlinieroute 2017

De Waterlinieroute dankt zijn naam aan het feit dat je hier de meest zuidelijke onderdelen van de Hollandse Waterlinie aantreft: Fort Vuren, Slot Loevestein en de beide batterijen van Poederoijen en Brakel.

Vuren
Bij Fort Vuren begint de Tour de Waal al vroeg. Om 10:30 uur worden buitendijks 3 eiken geplant met een gedenksteen ter nagedachtenis aan slachtoffers van de WOII. Burgemeester Loes van Ruijven zal hierbij een toespraak houden. Daarna ontsteekt zij symbolisch de vredesvlam en brengt die met de veerpont naar de overkant, naar Slot Loevestein. Hugo de Groot wacht haar op.

In Fort Vuren is het gezellig met muziek van ‘Trio Sfeer’ en natuurlijk is het terras geopend.
Binnenin het fort is een interessant ‘WOII- en Vliegeniersmuseum’, over o.a. neergeschoten vliegtuigen in de gemeente Lingewaal en het Rivierenland. Er zijn persoonlijke spullen van de vliegeniers te zien en onderdelen van de in deze regio neergestorte vliegtuigen.

Riveer heeft een extra veerpont ingezet om iedereen naar de overkant te brengen. Let op: één van de twee ponten gaat over Woudrichem. Ook leuk, maar langer.

Slot Loevestein
In de vesting van Loevestein is van alles te beleven. Het vrijheidsvuur zal worden ontstoken in de Grote Zael. Buiten zijn Oud Hollandse Spellen (koekhappen, touwtrekken, zaklopen, stelten lopen, spijkerpoepen, etc). Hugo de Groot herleeft. Je leert ook met ganzenveer schrijven. Dunea geeft uitleg over hoe ons drinkwater gezuiverd wordt.

Munnikenland
De oranje linten brengen je dwars door het Munnikenland, een gebied dat volop in verandering is. Grote delen worden weer teruggegeven aan de rivier die hier met hoog water vrij spel heeft en nieuwe natuur vormt.

Brakel
Langs de Batterij onder Brakel en door het dorpje Brakel komen we bij de veerpont van Riveer naar Herwijnen.

Herwijnen
Bij de grote boom boven aan de dijk bij het pontje vanuit Brakel (in de volksmond ‘de Bradaal‘) staat het karretje van Meneertje Appeltaart. De appeltaart is gebakken in Vuren met Herwijnse appeltjes, dus die mag je niet missen!

Een klein stukje oostwaarts brengt je in Herwijnen. Wie om 13:00 uur bij de camping aan de Waal is kan de broodjesdropping meemaken. De Waalbroodjes zijn gebakken in Herwijnen!
Bij theetuin ‘Tafellaken en Servet’ (tegenover het peilschaalhuisje) is een terras boven aan de dijk. Hier is om 13:00 uur de officiële Herwijnse start van de Tour de Waal. Je kunt hier ook de inmiddels beroemde ‘wel-kommetjes’ kopen.

Het witte peilschaalhuisje is open en er zijn rondleidingen van 13.00 uur tot 16.30 uur.
Ook komt hier het historische mannenkoor optreden rond 16.00 uur en een hele leuke drumband.
Het bijzonder sfeervolle Huize Kerkenstein is speciaal voor deze dag opengesteld, dit huis is bekend geworden als filmlocatie van de film Oorlogswinter.
Keer bij Huize Kerkenstein weer om om het rondje te volbrengen. Je rijdt langs de theetuin van Oud Vuren, met de lekkerste appeltaart van de hele regio. Even stoppen dus!
Een klein stukje verder ben je weer terug bij Fort Vuren.

Back To Top