5 mei – Vrijdag-bevrijdingsdag in Heesselt!

In en rond het Heesseltse kerkje is er de hele dag actie. Zijn er geen tieners bezig met theater, dan is er wel een podcast te beluisteren, door kinderen gemaakt. Of je kunt de middeleeuwse duiventoren beklimmen, waar je boven in de toren een geluidsverrassing wacht. Er is muziek, er zijn bevrijdingsbroodjes en er komen dichters langs. Ook stopt er rond het middaguur een stoet met oldtimers uit de oorlog. En er is natuurlijk ‘vrijheidskunst’ om deze dag nog mooier te maken. Dus kom gewoon even kijken!

Dinie van Oort en haar theatergroep laten een voorproefje zien van de voorstelling ’Will we ever be free?’ die later in mei zijn première beleeft. Het verhaal gaat over vijf jongeren uit verschillende landen, die elkaar op een feestje bij een jongen die ze niet kennen voor het eerst ontmoeten. Daar blijkt dat ze veel gemeen hebben, omdat ze alle vijf hun land vanwege oorlog en andere ellende hebben moeten ontvluchten. Het stuk is gebaseerd op gesprekken met jongeren uit oa Syrië, Turkije, Oekraïne, Oeganda en Zuid-Afrika. Hoe herinneren zij zich hun land? Waarom moesten ze vluchten? Hoe was het om op straat te lopen met scherpschutters in en op gebouwen? Of op de vlucht middenin de nacht door een moeras te moeten kruipen? En wisten ze dat de vijand computergames kon gebruiken om hun ouders op te sporen? De voorstelling van T-jater is bijna klaar en op 5 mei krijg je er een stukje van te zien.

Kinderpodcast
In de Tour de Waal Kidcast ‘Kinderen van Nu en Toen’ ontmoeten Dijn, Olivier en Jayden ouderen die tijdens de tweede wereldoorlog kind waren. Ondanks andere tijden hebben de kinderen van nu en toen ook dingen gemeen. Het drietal hoorde al herinneringen over Waalcrossers waarvan er een verdrinkt, een meisje dat na de evacuatie bij terugkeer haar hondje vindt dat zonder eten niet overleefde en van een ander meisje van toen wiens zusje door de bevrijders per ongeluk werd doodgereden. Aangrijpende verhalen die de drie kinderen echt raakten. Op 5 mei zijn er op twee momenten podcastafleveringen te horen.

Oekraïne
Oekraïne wordt niet vergeten op deze bevrijdingsdag. Er zijn hapjes uit dat land, er is een performance van Oekraïense volwassenen en kinderen en Jacqueline Maris praat met Oekraïens kunstenaar Yana Voronina die ‘s middags ook een kinderworkshop geeft.

Ter afsluiting van de dag treedt Jacqueline samen met de mannen van de River Folk Sideshow op. Ze zingen over Ierland, Schotland en Amerika, maar ook over de Waal. Het wordt een internationaal getinte dag, over verleden en heden. En met aandacht voor ver weg en ook hier; onze vrijheid dient te worden gekoesterd en gevierd.

Programma Tour de Waal in Heesselt, 5 mei 2023

11:00Opening door wethouder Rutger van Stappershoef of Jacoline Hartman
11:15Aansluitend interview met Oekraïense kunstenares Yana Voronina door Jacqueline Maris.
DoorlopendKunst binnen en buiten de kerk : Soraya van Houwelingen, Paul Parren, Yana Voronina (Oekraïne) Denkbeelden van de vrijheid
DoorlopendMeet and eat tafels met waalbroodjes, soep en Oekraïense hapjes
DoorlopendRondleiding door de historische toren met Pieter van der Schoot, bovenin geluidsfragment, en: schietlood: bewijs toren staat uit het lood
11:30Dinie van Oort van T-jater: voorstelling met kinderen over vrijheid
12:00Podcast Jacqueline Maris
12:30Broodjesdropping in de uiterwaarden. Mile Lukic zingt
13:00Legervoertuigen stoppen in Heesselt en gebruiken de lunch in Heesselt. Muziek: Joke van de Ban Accordeon
13:15Poëzie tour
13:45Workshop met kinderen Yana Voronina Muziek: Joke van de Ban Accordeon
14:15Podcast Jacqueline Maris
14:45Dinie van Oort van T-jater: voorstelling over Oekraïne
15:15Oekraïense musici op Pandura: Tanya, met kinderen: Iryna, Olga en Konstantijn, een klassiek snaarinstrument.
15:30Band: River folk side show
16:30Napraten en opruimen
Back To Top