Zaltbommel

10u-17u – Mijnenveger en varend museum geopend
12:00 – Vuur uit Wageningen wordt lopend gebracht, ontstoken door burgemeester
12:35 – Eerste broodjesdropping
13:00 – Waalcrossing
14:00 – Tweede broodjesdropping
15:00 – Aankomst 1e legercolonne
15:30 – Aankomst 2e legercolonne
16:00 – Onthulling van… een verrassing
16:05 – Harmonie De Karel speelt
16:30 – Parachutisten
17:00 – Poëzietour finale met muziek

Zuilichem

Programma 75 jaar bevrijding Zuilichem

De tweede wereldoorlog is eigenlijk heel rustig verlopen in Zuilichem. Het was een dorp waar de dagelijkse dingen gewoon door  gingen. Een enkele keer werd de wereldoorlog heel nadrukkelijk zichtbaar. Dat was bij het neerstorten van een Canadese bommenwerper in de Breemwaard met vijf dodelijke slachtoffers. Het neerstorten van twee V1’s op de Meidijk en het Stikske zullen zeker veel indruk hebben gemaakt. Maar ok de dood van 5 vijf onschuldige burgerslachtoffers zal veel impact gehad hebben. In het programma op weg naar en op 4 en 5 mei zullen we daar andacht voor vragen

De aanloop naar het feest van 75 jaar bevrijding

18 april 14.00 uur       Opening van de expositie in het dorpshuis. Bij die gelegenheid zullen een paar oorlogsobjecten in bruikleen worden gegevn aan de 4 Heerlijkheden.  Overigens zullen deze objecten op de expositie blijven. In de zomermaanden zullen deze objecten te zien zijn in het oorlogsmuseum in Vuuren. Onderdeel van de expositie is ook een speciaal ingerichte kamer in het huis waarin tijdens WO II verzetstrijder Jan Fuykschot woonde. De expositie is op bepaalde tijden op zaterdag en zondag geopend en op 4 en 5 mei.

21 april 14.00 uur       Informatieve bijeenkomst in het dorpshuis waarin de verhalen vertoond of verteld worden door of van ooggetuigen.

28 april 20.00 uur       Lezing over de WOII in de Bommelerwaard met aandacht voor de specifieke Zuilchemse gebeurtenissen.

Programma 4 mei

16.00 uur        Onthulling van het informatiepaneel aan de Waaldijk.

Op 24 april 1944 is er een Canadese bommenwerper neergestort in de Breemwaard. Van de zeven militaire inzittenden hebben er vijf het leven verloren. Zij liggen begraven op het kerkhof in Zuilichem. Twee zijn er krijgsgevangen gemaakt. Er is een informatiepaneel ontworpen dat een blijvende plaats krijgt op de dijk ter hoogte van de plaats van het neergestorte vliegtuig. De onthulling zal worden gedaan door nabestaanden van een van de omgekomen vliegers.

17.00 uur        Besloten bijeenkomst met nabestaanden van de militaire en burger slachtoffers in het dorpshuis.

18.00 uur.       Bijeenkomst in het dorpshuis waarbij stil gestaan wordt bij het leven van de in WO II omgekomen 5 buitenlandse militairen en 5 Zuilichemse burgers. Om 18.45 uur lopen we naar het kerkhof voor de dodenherdenking.

19.00 uur        Dodenherdenking op het kerkhof in Zuilichem. De dodenherdenking wordt geleid door een gemeenteraadslid van de gemeente Zaltbommrl. Er wordt medewerking verleend door de plaatselijke drumband.

Programma  5 mei

11.00 uur        Aubade door de Drumband voor het dorpshuis

12.00 uur        Start Tour de Waal met extra pontjes. Het dorpshuis is halteplaats.

12.00 uur.       Vredesmaaltijd. In totaal 75 inwoners van Zuilichem worden in de gelegenheid gesteld een eenvoudige broodmaaltijd met elkaar te gebruiken in het dorpshuis. De maaltijd is gratis. Opgeven bij een van de leden van het comite, (zie achterzijde). De bedoeling is dat het een zeer gevarieerde groep wordt. Daarom bij opgave melding maken van leeftijd, geslacht, geboren Zuilichemmer versus import. Wij zullen ook een paar speciale gasten uitnodigen.

13.00 uur        Een colonne oude militaire voertuigen rijdt door Zuilichem en stopt een poosje bij het dorpshuis.

13.30 uur.       Optreden van dichters bij het dorpshuis. Regionale en dichters zullen werk voordragen. Ook enkele locale dichters en leerlingen van de basisschool zullen gedichten presenteren.

14.00 uur        Arie van der Ven vertelt het verhaal van het neergestorte vliegtuig in de Breemwaard.

14.30 uur        Broodjes worden gedropt uit een vliegtuig gedropt uit een vliegtuig. Er zullen kraampjes zijn waar beleg en drank verkocht wordt.

15.00 uur.       Voor de laatkomers verteld  Arie van der Ven van het neergestorte vliegtuig nog een keer.

16.00 uur        Gezellige afsluiting van deze feestdag in en rond het dorpshuis.

Het comite 4 en 5 mei

Arie van der Ven, 0652853633, arievanderven@upcmail.nl
Jacques Mombers, 06-10335744, jmombers@upcmail.nl
Piet Stoel ,0657428496, pmstoel@kpnmail.nl
Piet van Wesemael, 0645274656, pietvanwesemael@kpnplanet.nl

Slot Loevestein

Tekst volgt.

Back To Top