Onderstaande zijn de voorlopig bekende festiviteiten voor de 75 jaar Vrijheid viering in de gemeente Beuningen (versie 17 maart). Het evenement van 5 april is reeds afgelast vanwege het Corona-virus. Wat dit voor de rest van het programma zal doen is nu nog niet bekend.

 • Fietstocht georganiseerd door Historisch Besef i.s.m. alle Scouting groepen zou 5 april plaats vinden maar zal op een later tijdstip plaats vinden. Zij gaan in de gemeente Beuningen langs locaties alwaar historische feiten worden gepresenteerd. Iedereen in de gemeente kan hieraan meedoen. Individueel, met het gezin, met de buurt of met een vriendengroepje. Op een achttal locaties zijn er activiteiten die met oorlog en vrijheid te maken hebben.

In elk dorp vertellen mensen oorlogsverhalen. U ziet voorwerpen uit de oorlog en hoort de verhalen erbij. Een Syriër vertelt waarom hij uit een oorlogssituatie is gevlucht. Op één locatie wordt de vraag gesteld  ’Wat betekent vrijheid voor jou?’ Op twee locaties kunt u voorwerpen uit de oorlog bekijken. Op weer een andere locatie worden er moeilijke keuzes voorgelegd die mensen over hun vrijheid moeten maken. Op enkele locaties zijn panelen met foto’s uit de oorlog.

Aan het einde van de middag komen alle fietsers bij elkaar en is er een gemeenschappelijke afsluiting met een PowerPoint presentatie over de oorlog in onze gemeente in de R.K. Kerk in Beuningen. Bent u slecht ter been dan kunt u de locaties ook per auto bezoeken of alleen de PowerPoint presentatie bijwonen. De eerste presentatie beging om  2 uur en duurt ongeveer 20 minuten. Daarna heeft  u 20 minuten de tijd om naar de volgende locatie te gaan. Daar begint 20 minuten later de volgende presentatie. Komt u eerder aan dan kunt u foto’s bekijken, nadenken over dilemma’s die u worden voorgelegd, of wat drinken.

De scoutinggroepen gaan van locatie naar locatie via een puzzeltocht.

Voor alle andere deelnemers geldt dat ze zelf hun route kunnen bepalen. Op dezelfde manier als bij de kunstroute. De locaties zijn:

 • De Muziekkoepel in Winssen; Het scoutinggebouw in Winssen.
 • De R.K. Kerk in Ewijk; Het Scoutinggebouw in Ewijk
 • Het koetshuis bij de R.K. Pastorie in Beuningen;
 • De Prot. Kerk in Beuningen
 • MFA ‘De Kloosterhof’ in Weurt; Het klooster in Weurt

De locaties zullen ook in De Gelderlander en/of in de Maas en Waaler bekend gemaakt worden. Voor de startlocaties kunt u ook kijken op https://www.historischbesefbeuningen.com/

 • Zondag 19 april, in Weurt is er 19 april om 14:00 uur een lezing “Oorlogstijd tussen Maas en Waal” in het MFA de Kloosterhof, Kapittelweg 2a door Ard van Hulst. Ard van Hulst was de oprichter van het Maas en Waals oorlogsmuseum, dat gevestigd was achter zijn toenmalig huis in Winssen. Hij is enorm betrokken bij de herdenking van de oorlog. De verhalen achter de spullen, daar gaat het Ard van Hulst om. De meeste objecten hebben een verhaal dat dicht op de huid zit. Ard vertelt het oorlogsverhaal van het Land van Maas en Waal. Het is een geschiedenis die bijna niemand kent. Het oorlogsverleden van deze streek is een onderbelichte pagina uit onze nationale geschiedenis. Het wordt door historici gezien als achterafgebied waar maar weinig gebeurde, terwijl Ard een berg aan spullen en verhalen bezit. Dat alleen al toont dat er hier juist ontzettend veel is gebeurd en Ard wil dat die verhalen behouden blijven.
 • Woensdag 22 april om 11:00 uur vind het zgn. “Lint van Verbinding” plaats waarbij meer dan 1200 lagere schoolkinderen uit de gemeente Beuningen een aaneengesloten lint zullen vormen op de dijk rond het Dijkmagazijn. Op de scholen zullen tijdens lessen aandacht besteed worden aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en het leven in vrijheid. Bezoekers die dit willen aanschouwen worden aangeraden op de fiets te komen en te parkeren op de speciale fietsparkeerplaats op de Waardhuizenstraat daar er geen parkeren op de dijk mogelijk is. Parkeren van privé voertuigen is alleen mogelijk op het Asdonckterrein (en dan 1 km lopen naar de dijk) of op de Kloosterstraat.
 • Zaterdag 2 mei, Comité 75 jaar Vrijheid i.s.m. Senioren Vereniging Beuningen. Op zaterdagavond 2 mei vieren we in de Lèghe Polder de Vrijheid met het laten horen van muziek uit de jaren 40. Hiervoor heeft muziekvereniging Kunst en Volharding een aantal muziekstukken ingestudeerd die deze avond ten gehore worden gebracht. Daarnaast zal het vocaal ensemble Afternoon Delight samen met K&V optreden en eveneens een muzikale invulling geven aan de jaren 40. Denk aan Glenn Miller, Vera Lyn, the Andrew Sisters. Na het optreden verplaatst het feest zich naar de foyer waar rond 22.00u een swingende afterparty plaatsvindt. Deze kan tot in de kleine uurtjes doorgaan. Hierbij wordt muziek gespeeld vanaf de jaren 40 tot de meezingers van nu. Voor elk wat wils. Met Duo Unique kunnen we er van uitgaan dat de late uurtjes gehaald zullen worden. Entree is € 3,50 voor leden seniorenverenigingen en K&V en € 5 voor niet-leden.
 • Zaterdag 2 mei, doorkomst oude legervoertuigen van operatie Faust van “Keep them Rolling” vanaf Druten door centrum Winssen en dan via de van Heemstraweg door Ewijk, Beuningen en Weurt. Eerste aankomst in Winssen is 11:50 uur, Ewijk vanaf 12:00 uur, Beuningen vanaf 12:15 uur en Weurt vanaf 12:30 uur. Totale duur van doorkomst is totaal 60 minuten met tussenpozen van meerdere minuten tussen de pakketten (ieder 10 voertuigen).
 • 5 mei zelf:
  1. het bevrijdingsvuur wordt door hardloopvereniging Beuningen om middennacht in Wageningen gehaald en met een estafette terug naar Beuningen gebracht (Bevrijdingsvuur). Er zullen hardlooproutes van de estafette die door de Beuningse hardloopvereniging wordt uitgevoerd met het Bevrijdingsvuur waarbij alle vrijheidsmaaltijden bezocht worden.
  2. Er worden vrijheidsmaaltijden in alle Beuningse dorpen georganiseerd waarbij een uitgenodigde groep mensen een speciale maaltijd bijwonen (Vrijheidsmaaltijden). De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. En uiteraard samen genieten van het lekkere eten en de gezelligheid. Deze maaltijden vinden plaats in Weurt in de Kloostertuin, in Beuningen op het Vrijpop terrein bij de R.K. Kerk, in Ewijk op het terrein van vv Ewijk en in Winssen in ontmoetingscentrum de Paulus.
  3. Om 13:00 uur is er een vuur- en vlaggenceremonie bij het gemeentelijk herdenkingsmonument bij de RK Kerk in Beuningen (Bevrijdingsvuur- en vlaggen ceremonie).
  4. Een belangrijk onderdeel is Vrijpop wat al enkele jaren niet meer weg te denken is bij de viering van 5 mei. Vrijpop brengt, vanaf 15:00 uur tot 22:00 uur, een aanbod van goede live muziek op een podium bij de RK Kerk aan de van Heemstraweg in Beuningen in combinatie met vermaak voor de kinderen en de inwendige mens op het feestterrein.
  5. In het begin van de middag op 5 mei, rond 13:45 uur, zal er voor de kinderen een zgn. broodjesdrop uit een vliegtuig plaats in de uiterwaarden van Winssen (hoek Uiterwaard/Dijk) om 13:20 uur. Om 13:25 uur zal een broodjesdrop plaats vinden bij de scouting in Ewijk en tenslotte zal om 13:30 uur bij voetbalvereniging Beuningse Boys de laatste broodjesdrop plaats vinden. Dit is naar het voorbeeld van wat er in de hongerwinter 1944 gebeurde waarbij bommenwerpers brood dropte boven bezet Nederland. Deze z.g. Waalbroodjes zijn verpakt en kunnen worden gegeten.
  6. Bevrijdingsfeest in Ewijk op het sportpark van de voetbalclub Ewijk vinden op 5 mei vanaf 08:30 uur de gehele dag verschillende activiteiten plaats zoals een beach soccer toernooi, volleybal wedstrijden en oudhollandse spelen. Tevens wordt er een boek gepresenteerd in beperkte oplage met oorlogsverhalen van oud-Ewijkenaren.
  7. Het Bevrijdingsfeest in Winssen op het Admiraal van Ghentplein op 5 mei van 11:00 uur tot 12:30 uur. Hier is ook de vrijheid maaltijd. Aansluitend zal er op de dijk in Winssen rond 13:20 uur de broodjesdrop uit een vliegtuig zijn.
  8. Kunstinitiatief “De Nieuwe Gang”, in de Kloosterstraat, organiseert op 5 mei een speciale avond waarbij een breed cultureel aanbod zal zijn, waar onder andere een Syrisch meisje haar verhaal verteld. Wij werden 75 jaar geleden bevrijd, maar wie zijn ‘wij’ in 2020? Is er overal voor iedereen vrijheid?

Als podium voor een breed cultureel programma gaat Kunstinitiatief De Nieuwe Gang op zoek naar deze vragen. Aanvang is 20:00 uur.

 1. Fietstocht Tour de Waal 5 op mei. Er zal een speciale fietstocht via de dijk zijn die met oranje linten zal worden versierd. Men kan via het Beunings – Slijk-Ewijks pontje naar de andere zijde van de Waal komen.
 2. Flyby Luchtmacht Historische vlucht. Er zal een flyby zijn van verschillende vliegtuigen van de Luchtmacht Historische vlucht.
Back To Top