Thulicumroute 2017 (27 km)

Hellouw
12:00 uur: Startceremonie van het hele evenement: toespraken van o.a. burgemeester De Vries, aansteken van de vredesvlam en een optreden van het Colourful City Koor. Er staat een echte veldoven waarin de ‘wel-kommetjes’ worden gebakken.
13:05 uur broodjes-dropping. Er is volop muziek in de tent, van o.a. N.E.P. en 16:00 -17:30 uur Koor ‘Bekaant Goed’. 13:45 – 15:00 uur: Poëzietour.
Doorlopend: Theaterstuk ‘Vluchten uit een oorlog, wat neem je mee? ‘. Om 16:40 uur Parachutist versierd met vlaggen. Collage van foto’s met een quiz op locatie. Dorpshuis de Biskamp zorgt voor een hapje en een drankje.

Hier vertrekt het pontje naar – in eerste instantie – Nieuwaal, maar vanwege de lage waterstand zal moeten worden uitgeweken naar Zuilichem. Je kunt de route ook rechtsom fietsen naar Haaften.

Haaften
In de muziektent voor het Hart van Haaften draait een DJ. Het terras is open. In molen de Blauwe Reiger wordt meel verkocht. Ook hier is een hoop gezelligheid en iets te drinken.
Bij de molen is een ‘Vredestrap‘. Hier kan je boodschappen of een mooie tekening krijten op de traptreden. Een kleurijk gezicht!

Tuil
Haybarn Gallery (Haarstraat 29): 12.00 – 17.30 uur. Intrigerende kunstwerken van Joyce Bloem, Inge van der Wal en Marjo Wiltingh (beelden, keramiek en schilderijen) en Rita Werkhoven (‘Happy stones’).

Waardenburg
Natuurhistorisch Museum de Oersprong –
Kinderen van OBS de Waerdenburght leiden de bezoekers door het museum en naar de gedenksteen in de uiterwaarden. Naast de natuurhistorie worden de verhalen gebaseerd op de 8-jarige Janny de Jongh die omkwam bij een explosie in Tuil en de 6-jarige Joodse Leo Ullman die op hetzelfde moment ondergedoken zat.

Neerijnen
Bij het Stroomhuis komt weer een Vrijheids-muur waar je jouw wens voor de vrede mag opschrijven. Het terras van de Uit-Spanning is geopend, er is lekker eten en drinken en gezellige muziek.
Tussen 15:45 en 17:00 uur komen de dichters van de Poëzietour de Waal langs. Binnen is een expositie van Han Hagen, Lia van Rhijn en Barbara Le Clerq: ‘Alles wat vliegt en meer’, een ode aan de vogels. Anna Sloot verzorgt het maken van wel-kommetjes. “Talking Trees” is de expositie van Darja Vos en Hans Vernooij.

Zaltbommel
13:40 uur Broodjesdropping in de uiterwaarden voor de Waalkade.
15:00 uur Parachutist met vlag, die in ontvangst wordt genomen door de kersverse burgemeester van Zaltbommel Peter Rehwinkel!
Op het plein voor ‘de Verdraagzaamheid’ staan kraampjes: met o.a. waalbroodjes (voor wie ze niet op tijd kon bemachtigen) en een proeverij van internationaal voedsel door vluchtelingen (mogelijk gemaakt door de Lions Rivierenland).
Om 17:45 uur komen de dichters van de Poëzietour voor een Grande Finale. Zaltbommel is de enige plek langs de Waal waar het feest doorgaat ná 18:00 uur.
19:00 uur Muziek van het Colourful City met de Syrische zangeres Shaza Hayek en het Mile Lukic Orchestra. Schrijfster Marion Bloem sluit de dag af.

Gameren
Vuurplaats met spectaculaire veldoven door het team van kunstenaar Johan Sietzema, de grootste oven van de hele route (links in opbouw). O.l.v. Tekenschool Bommelerwaard worden hierin honderden wel-kommetjes gebakken die schoolkinderen al weken eerder bakten. Er is ook een workshop
met wilgentenen. Om 13:45 uur vallen de broodjes in Gameren!

Nieuwaal
Doordat het pontje niet meer in Nieuwaal aanmeert zijn daar  de activiteiten helaas afgezegd.

Back To Top