skip to Main Content

Elk jaar is de Tour de Waal weer nét iets anders, maar de hoogtepunten van voorgaande jaren blijven. Wat staat er allemaal op het programma?

Extra veerpontjes
Naast de bestaande veerdiensten bij Tiel-Wamel, Varik-Heerewaarden, Brakel-Herwijnen en Loevestein-Fort Vuren zetten we extra pontjes in om de fietsers naar de overkant van de Waal te brengen. Zo zijn interessante fietsroutes samen te stellen langs de festivalplekken. Hellouw-Zuilichem is al een zekerheid. Een extra pont bij Varik-Heerewaarden ook. Vaartijden: 12:00 – 17:30 uur.

Waalbroodjes
De broodjes zullen dit jaar op 6 locaties worden gedropt: Zaltbommel, Hellouw, Herwijnen, Zennewijnen en Dreumel zijn daar in ieder geval bij.

Parachutisten
Ook maken een aantal parachutisten een sprong. Er springt er eentje midden in de vesting van Slot Loevestein! Ook in de uiterwaarden bij Zaltbommel en op een 3e plek in de gemeente Neerijnen.

Poëzietour de Waal:
Voor de 4e keer komen de dichters samen in de Poëzietour de Waal, het schema:
3 voordrachtsessies van circa 10 minuten
* 13.00 tot 14.00 – Loevestein: Leo van der Laan en Esther van Empel
* 13.00 tot 14.00 – Stroomhuis Neerijnen: Thom Ummels en Marcel Vaandrager
* 14.30 tot 15.30 – Rossum: Leo van der Laan en Esther van Empel
* 14.30 tot 15.30 – Kerkje Heesselt: Thom Ummels en Marcel Vaandrager

Na 16:00 uur – Grande finale Zaltbommel – duur 20 minuten (Met alle dichters en winnende scholieren dichtwedstrijd en gastdichters.)

Colonne / defilé
Verschillende legervoertuigen met veteranen maken over de dijken een tocht langs de festival-locaties. Start is in Fort Vuren, ze rijden op richting Zaltbommel.

Kunst
Het kleine dorpje Heesselt zal zich gaan profileren als ‘kunstoase’. Bijzonderheden volgen.

Fietsroutes
Alle dijken zijn versierd met oranje linten, dus de weg zoeken is niet nodig. Er zijn dit jaar 6 fietsroutes om uit te kiezen:

 1. Waterlinieroute
 2. Verdwenen Kastelenroute
 3. Thulicumroute
 4. Wijde Waalroute
 5. Dikke Torenroute
 6. Waalcrosserroute

Het programma per locatie:

Vuren
In Fort Vuren is het vliegeniersmuseum open gesteld. Je krijgt hier informatie over de luchtoorlog van ’40/’45 en over de neergestorte vliegtuigen in onze regio. Het gezellige terras van de herberg is uiteraard ook geopend.

Herwijnen
Bij B&B / theehuis ‘Tafellaken en Servet’ (tegenover het peilschaalhuisje) is een terras boven aan de dijk. Percussieband STIXS treedt daar op, eerste optreden is om 15:30 uur. Aan ’t Boveneind staat Arie de Groot Buffetto catering met een tentje en snackbar. Alle lantaarnpalen op de dijk van Herwijnen krijgen een oranje strik. Vanuit Herwijnen kunnen de fietsers starten bij het peilschaalhuisje of bij de kerk Hellouw. De Waalbroodjes vallen op het veldje naast de camping, zelfde plek als vorig jaar.

Hellouw
Hellouw heeft z’n programma al bijna rond: de broodjes vallen (en deze keer écht in het goede weiland!), er zijn kraampjes, er vaart een veerpont naar de overkant (Zuilichem), er is een demonstratie van oude ambachten (o.a. wilgentenen vlechten) en er zijn oude klassenfoto’s van de lagere school van Hellouw te zien. Verder:

 • 14.30 uur –  15.30 uur: Optreden van Mondaccordeon vereniging N.E.P. uit Hellouw.
 • 16.00 uur – 17.00 uur: christelijk koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen.

Haaften
De molen van Haaften (‘de Blauwe Reiger’) is open en hier kan je Waalbroodjes kopen als je ze niet kon bemachtigen bij een dropping. Er is natuurlijk de trap waar je je vredesboodschappen op kan krijten.

Tuil

Waardenburg
Natuurhistorisch Museum “de Oersprong” is gratis geopend op 5 mei voor alle deelnemers van de Tour de Waal.

Neerijnen
In Neerijnen is het Stroomhuis het centrum van de activiteiten. Er is hier een vredesmuur waar je boodschappen op kunt plakken, het terras is open.

Opijnen

Heesselt
Het kerkje van Heesselt is open op 5 mei, je kan de toren beklimmen via de torentrap en de oranje linten leiden van het kerkje naar de theetuin River Lounge.

Varik
De activiteiten concentreren zich op de Bol van Varik, waar ook het extra pontje vertrekt naar Heerewaarden (er varen dus 2 pontjes!). Muzikanten Jan, Klaas en Harry zijn weer van de partij en brengen veel (muzikale) gezelligheid. De Dikke Toren is open voor publiek van 12:00 – 17:30 uur. Tip: beklim de toren, je hebt een prachtig uitzicht over de Waal.

Ophemert

In Ophemert zal het centrum van de activiteiten worden gevormd door het Kulturhus.

Zennewijnen

 • De dropping van de broodjes zal plaatsvinden tussen ca. 12.45 en 13.50. De planning is 13.20 uur.
 • Het buurthuis zal  geopend zijn met een gezellig terras, waar zelfgemaakte soep, tosti’s en ander heerlijks wordt geserveerd.
 • De kinderen kunnen marshmallows roosteren bij de vuurschaal.
 • In het Buurthuis worden films getoond over de Waalcrossers, waarvan een standbeeld in Zennewijnen ter ere van het verzet in het algemeen en  Zennewijnen in het bijzonder.
 • Op de Bol bij het water van de Waal zal Fanfare Euphonia uit Ophemert een bevrijdingsconcert geven.
 • Onze plaatselijke verhalenverteller, Paul Beers, zal op de Bol verhalen vertellen over de Waalcrossers en een zwaar bevochten vrijheid.

Campingpark Zennewijnen:
Fiets ondersteuningspunt, gezellig terras waar lekkere ijsjes, eigengemaakte appeltaart en goede hamburgers worden geserveerd.

Tiel
Hier kan je het pontje Pomona naar Wamel nemen. In het centrum is de gezellige kunstmarkt.
Verder heeft de Oranjevereniging in de binnenstad een mooi programma samengesteld, i.s.m. KTVM en de Beiaardvereniging:

12.00 uur tot 17.00 uur tentoonstelling in de St Maartenskerk Tiel 1914 – 1918
15.30 uur tot 15.55 uur lezing Wim Veerman Tiel 1914 – 1918
15.55 uur torenblazers vanaf de kerktoren
16.00 uur tot 17.00 uur bevrijdingsconcert 1914-1918 (het concert is bij goed weer buiten voor de toren)

Wamel

Dreumel
Oranjevereniging Dreumel organiseert een feest bij Bato’s Erf. Broodjes worden gedropt in het daarnaast gelegen weiland. Er zijn kraampjes met lekkers en je kunt een parcours afleggen in legervoertuigen. Er is muziek en kunst.

Het dijkmagazijn in Dreumel (stichting Tremele) is op zaterdag 5 mei ook geopend. Ondanks de beperkte ruimte is er heel veel te zien:

 • Begane grond expositie over Dreumel in de Tweede Wereldoorlog (met foto’s, documenten, verzetskranten, voorwerpen en diapresentaties);
 • Verdieping: De oude kruidenierswinkel “De winkel van Wies” met oud Hollands snoep en een expositie over oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen.
 • Het terras is geopend, toilet aanwezig evenals een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Heerewaarden
Activiteiten bij het Bezoekerscentrum

Rossum
Bistro In Petto en Hotel-rest. De Gouden Molen organiseren de festiviteiten in Rossum.

Hurwenen
Volgt.

Zaltbommel
In de uiterwaarden bij Zaltbommel vallen weer de Waalbroodjes en springt een parachutist. Kinderen kunnen zelf een tentenkamp bouwen, je kunt marshmallows roosteren bij het Vrijheidsvuur en op de Waalkade plannen we een leuk marktje. Als alles goed loopt hebben we aan het eind van de middag hoge gasten! Vanuit de uiterwaarden van Zaltbommel zal er een eerbetoon zijn in de richting van Tuil, woonplaats van Joyce Bloem.

Gameren
Volgt.

Nieuwaal
Volgt.

Zuilichem
In Zuilichem komt bij het haventje van de grindhandel de veerpont aan uit Hellouw.

Brakel
Volgt.

Slot Loevestein
Op Loevestein is er een workshop ganzenveer schrijven en oud-Hollandse spelletjes. Een parachutist springt middenin de vesting, vlak naast de kruittoren. Hugo de Groot zelf komt langs om te praten over vrijheid en het ontbreken daarvan, hij weet er alles van. Emile de muzikant geeft uitleg over alle soorten instrumenten. Max de tingieter staat binnen in het kasteel, met zijn verzameling tinnen figuurtjes. Je kan daar ook zelf je tinnen figuurtje maken. De dichters van de Poëzietour de Waal zijn present onder de grote kastanje.

 

Back To Top