Uitgebreid programma in Veerhuis Varik

Kom je op 5 mei over de Waaldijk bij het Veerhuis in Varik, zet je fiets dan vooral even aan de kant. Of kom je met een van de twee pontjes die voor deze feestelijke gelegenheid vanuit Heerewaarden de rivier over varen? Dan heb je ongetwijfeld al gezien dat hier iets aan de hand is.

Frans-Willem Deliën en Henry Mentink – jawel, de man die met een kruiwagen naar Parijs liep – staan met open armen klaar om er vooral een positieve dag van te maken. Letterlijk. Want helemaal in de geest van Joyce Bloem kiezen zij voor verbondenheid en vreugde. En dat heeft alles te maken met de planeet die wij bewonen.

Op het terrein waar de veerboot aankomt, loopt een wereldwandelaarster op een gigantische wereldbol. Je moet maar durven. Aandacht voor de Aarde, het stokpaardje van Henry, maar ook voor het Water dat Frans-Willem vooral ziet als een verbindende factor. Precies zoals Joyce Bloem met de oranje linten heeft laten zien (lees daarover elders in deze krant). Een uitgelezen plek om ideeën over een nieuwe, groene Aarde uit te wisselen.

Er zal muziek te horen zijn en er is een bijzondere gelegenheid om te eten aan de zogenoemde vredestafel. Hierop zijn de omtrekken van verschillende landen geschilderd. Landen die op dit moment geen oorlog kennen. Henry: “Zou het niet mooi zijn om een vredesverdrag tussen Nederland en België te tekenen? Of premier Rutte die de premier van Finland een vredesvoorstel aanbiedt? Het lijkt misschien gek om landen die in vrede leven aan elkaar te koppelen. Maar het gaat ons om aandacht te krijgen voor die vrede die we nog steeds als vanzelfsprekend zien.”

Frans-Willem: “Een mooie dag voor een beetje extra positieve aandacht voor hoe goed we het hier hebben. Even geen nieuws over oorlog en andere ellende. Er zijn wereldwijd nu zo’n 50 oorlogen. Tel eens hoeveel vrede er is in alle 195 landen.

Hoeveel mooie relaties bestaan er al tussen al die landen en mensen? Dat mag best eens gevierd worden. Laten we extra aandacht en liefde sturen naar plekken waar ze het moeilijk hebben. En laten we deze dag extra dankbaar zijn en genieten van al het moois dat we hier samen delen aan de prachtige rivier de Waal.

Dikke Toren Varik opengesteld

Als je tijdens de Tour de Waal de fiets pakt, kom je langs mooie plekken. Zoals de Dikke Toren in Varik. Dit monument met een rijke geschiedenis is al eeuwenlang een baken aan de Waal. Op 5 mei van 10.00 – 17.00 uur is de toren open voor bezoekers. Na beklimming van de 111 treden heb je een magistraal uitzicht over de Waal en omstreken.
Meer informatie: www.oudetorenvarik.nl.

Back To Top