Wat kan je verwachten op 5 mei in Tiel?

Dansen met je benen, dansen met je handen en dansen in je hoofd van vreugde en plezier, dat kan in en rondom het  cultuurgebouw door een samenwerking van Zinder, de bibliotheek en Stichting Tour de Waal. Het culturele centrum van Tiel zal bol staan van activiteiten voor oud en vooral jong.

We starten rond 10 uur met de inspectie en vertrek van de militaire colonne uitgezwaaid door burgemeester Frank van der Meijden, vervolgens kunnen we in de theaterzaal de verhalen en spannende belevenissen uit eerste hand beluisteren van ‘2 Can Rule’, jonge veteranen uit de regio. Kom luisteren en stel gerust een vraag over hun vredesmissies.

Het gezamenlijke kunstproject start rond 11.00 uur onder het motto “Meeschilderen aan een Megaschilderij” van wel 12 meter. Volwassenen en kinderen kunnen aan de slag met verf, spuitbussen en klei. Laat je uitdagen door Guusje , Ans en Darja en heb veel plezier.

Tijdens de vrijheidsmaaltijd genieten we van de vrijheidssoep en lokaal gemaakte lekkernijen, dat wordt smullen dus o.l.v. Abdelhak Hadj met spoken word en de sfeervolle muziek van Mile Lukic die ongetwijfeld het door hem gecomponeerde vrijheidslied zal laten horen. Daarna 5 korte optredens van stadsdichters van de PoëzieTour de Waal.  In zo’n ontspannen sfeer is het makkelijk kletsen en kunnen we elkaar de mooiste verhalen vertellen.

Op de makersmarkt is het buiten en binnen een vrolijke boel met de rood-witte kraampjes, struin langs en laat je inspireren door wat je zoal kan maken met hoofd of handen.  We vinden er lekkere hapjes, kunst, ambacht, informatie en workshops. Leuk om iets uit te proberen, doe vooral even mee en geniet.

Rond 13:30 uur komt een vliegtuig broodjes droppen op de Waalkade, zorg dat je erbij bent.

Families met kinderen 4+ opgelet! Mis vooral de gratis te bezoeken kindervoorstelling van Compagnie Alice niet. Laat je meenemen naar de magische wereld van Ricky en Bruno, kleurrijk poppentheater waar alles mogelijk is in de plastic zee en dans mee in de slotscene.

Rond 14.00 ben je van harte welkom bij de opening van de hoopvolle expositie van kunstenaars Mirthe van den Bosch en Montse Hernandez I Sala, kijk en luister mee want vooraf zingt het kinderkoor van de musicalgroep nog een vredeslied.

Een bijzondere expositie kwam tot stand m.m.v. Stichting Flipje, waar kinderen van gevluchte Turken o.l.v. Nesibe Zeynep Yahşi hun gevoelsleven verbeeld hebben door te tekenen. Een emotionele reis in twee tekeningen, die Nesibe verwerkt heeft in nieuwe kunstwerken in haar karakteristieke stijl. De expositie is de hele maand nog te zien in het Zinder café en in de hal.

Kom ook kijken en luisteren naar zang en dans van Mawar-Maluku (Roos van de Molukken) met een kransendans. En als je de smaak te pakken hebt kom dan meedansen in de workshop Turkse volksdans o.l.v. Handan Yilmaz.

Naast al dit moois waar je aan mee kunt doen is er ook veel feestelijke muziek van dans-  en drumband Comparsa Sabor en Hollanda op het John van Burenplein en Kaspadre & Akarina in de vlindertuin.

Veel vertier en plezier voor kinderen, dus kom 5 mei naar het bevrijdingsfeest bij Zinder en neem je ouders mee.

Programma Tiel

Locatie Zinder:

TijdActiviteit
09:30 uurVerzamelen colonne
10:15 uurComparsa Sabor Dominicana En Hollanda, drum- en dansgroep
10:15-10:30 uurVertrek colonne
10:45 uurZinder open voor publiek
11:00 uurInrichten kraampjes
11:00 - 16:00 uurKunstproject ‘Meeschilderen aan Megaschilderij’ o.l.v. Guusje, Ans en Darja met tekeningen van het Zinderproject
11:00 - 17:00 uurExpositie ‘Dans van Vrijheid’ van kunstenares Nesibe Zeynep Yahşi met Turkse kinderen, i.s.m. stichting Flipje
11:00 - 12:00 uurtheaterzaal: Veteranenpraat door ‘2 can Rule’, interactief met publiek
12:00 uur buitenComparsa Sabor Dominicana En Hollanda, drum- en dansgroep
12:00 - 16:30 uurMakersmarkt: food, kunst, ambacht, workshops, informatie
12:30 - 13:45 uurVrijheidsmaaltijd met toost burgemeester Frank van der Meijden, spoken word Abdelhak Hadj, muziek Mile Lukic en 56 gasten.
12:30 - 13:45 uurPoëzieTour de Waal met Romy van Dongen, Doeko L., Thom Ummels, Marinda Pieron en Martin Rensen
13:00 uur binnenComparsa Sabor Dominicana en Hollanda, drum en dansgroep
13:30 uur WaalkadeBroodjesdropping op de Waalkade, met muziek van Kaspadre en Akarina
13:30 - 14:30 uurComparsa Sabor Dominicana En Hollanda, drum- en dansgroep, naar de markt in de binnenstad
13:45 - 13:55 uurKinderkoor met vredeslied
14:00 - 17:00 uurMuziek van Kaspadre en Akarina in de vlindertuin en op ‘t plein
14:00 uurBurgemeester Frank van de Meijden loopt rondje over Makersmarkt
14:00 - 14:30 uurOpening Zinder kunstexpo ‘Hoop’ met Montse Hernandez I Sala en Mirthe van den Bosch.
14:30 - 15:00 uurWorkshop Turkse volksdans olv Handan Yilmaz
15:00 - 15:15 uurDansgroep Mawar-Maluku (roos van Molukken) met kransendans
15:30 - 16:15 uurtheaterzaal: kindertheater Compagnie Alice met ‘Sterren van de zee’, familievoorstelling 4+
16:15 uurComparsa Sabor Dominicana En Hollanda, drum- en dansband
17:00 uurZinder sluit voor publiek

Locatie Waalkade:
12:30 Vertrek Betuwse Fruit Rally
13:30 Broodjesdropping op de Waalkade

Locatie binnenstad:
12:00 Ontsteken vrijheidsvuur Markt
12:00 – 17:00 Kunstmarkt

Back To Top