Tiel en Zinder omarmen Tour de Waal

Op Bevrijdingsdag 2023 is het overal in Tiel feest. Zwaartepunt van Tour de Waal ligt bij Zinder. We spraken met twee van de organisatoren: kunstenaars Guusje Kaayk en Hans Vernooij.

Hans is organisator van de culturele activiteiten van Tour de Waal. Hij steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: ‘Als je op 5 mei vanuit het winkelhart van Tiel naar Zinder komt lopen, gaat er een heel andere wereld voor je open. Muziek, kunst, dans, poëzie, dát is het kloppende hart van Tiel.’

Hoe denk jij over vrijheid?
Guusje vult aan: ’Denkbeelden van vrijheid heet het project dat wij samen met kinderen en volwassenen uit Tiel en omgeving op het plein bij Zinder realiseren, dat voor één dag is omgetoverd tot vrijheidsplein.

We denken na over wat vrijheid betekent en geven dat letterlijk vorm en kleur. Al van verre zie je straks dat er in en rondom Zinder iets bijzonders aan de hand is.

Op 5 mei kan iedereen een Denkbeeld komen maken dat een plaatsje in het Vrijheidsbos krijgt. Hoe het eindresultaat er precies uit zal zien weten wij ook nog niet.’

We’ll eat again
Ook zal er een zogenaamde Vrijheidstafel zijn, waar mensen onder het genot van een lekker kopje Vrijheidssoep van gedachten kunnen wisselen over wat vrijheid voor hen betekent. Voorbijtrekkende fietsers krijgen hier een gratis Waalbroodje.

Nieuw is de Makersmarkt. Talenten uit het land van Flipje presenteren hier hun hand- of hoofdgemaakte producten. Ook de kinderen van Zinder Educatie laten hier hun meesterwerkjes zien.

Daarnaast gebeurt er nog heel veel meer op het Zinderplein. Het opstellen van de antieke legervoertuigen, de kunstveiling, poëzie van de kinderen uit groep 7 en 8, dansvoorstellingen en muziekoptredens. Je loopt natuurlijk ook door vlindertuin de Zindering, de vrijwilligers staan er klaar om je uitleg te geven over dit fantastische buurtproject.

Tentoonstelling Joyce Bloem
En dan is er natuurlijk die belangrijke tentoonstelling over de persoon en het werk van wat wel ‘de moeder van Tour de Waal’ wordt genoemd, Joyce Bloem. Zonder Joyce was Tour de Waal nooit uitgegroeid tot wat het nu is; een familiefeest voor iedereen.

Op deze website lees je er alles over, maar het beste is natuurlijk dat je op 5 mei zelf komt kijken en meedoen. Blijf niet alleen bij Zinder hangen. Zoals gezegd, bruist heel Tiel van de activiteiten. Muzikanten en andere artiesten brengen je van de kunstmarkt in de binnenstad naar Zinder en omgekeerd. Dat wordt echt een ‘zinderend‘ straatfeest!

Programma Tiel

Locatie Vredesplein Zinder
09:00 Verzamelen colonne
Doorlopend Kunstmanifestatie ‘Denkbeelden van de Vrijheid’
Doorlopend Makersmarkt
Doorlopend Vrijheidstafel
10:30 Vertrek 1e colonne
10:45 – 11:15 Opening expositie van Joyce Bloem
11:30 Astylos brengt vuur uit Wageningen
11:45 Vertrek 2e colonne
13:30 Poëzietour
14:00 Kunstveiling
14:00 – 16:00 Optredens Zinder Educatie

Locatie Markt/Winkelpromenade
12:00 Defilé colonne en lopers Astylos, ontsteken van het vrijheidsvuur
12:00 – 17:00 Kunstmarkt in de binnenstad
15:00 Gezellige muziek op de Markt

Locatie Waalkade
Ca. 12:50 – 13:30 Broodjesdropping (2x)

Locatie Flipje- en Streekmuseum
13:30 – 17:00 WOII informatiecentrum geopend

Wat kan je onder andere verwachten in Tiel?

Broodjes, weet jij er één te vangen?
Voor het eerst sinds jaren weer een broodjesdropping in Tiel, dáár moet je bij zijn! Het vliegtuig komt rond 13 uur over (kijk op de website voor de juiste tijd). De mannen van veteranenclub ‘2 Can Rule‘ zijn er om alles in goede banen te leiden.

Plaats je eigen ‘Denkbeeld van Vrijheid’ in het Vrijheidsbos
Op 5 mei kan iedereen een Denkbeeld komen maken dat een plaatsje in het Vrijheidsbos krijgt. Kunstenaars Hans Vernooij, Guusje Kaayk, Ans van den Hurk, Ischa de Beer en architect Antoon Reijntjens zullen dit begeleiden. Naast kinderen leveren ook kunstenaars een bijdrage aan de Denkbeelden.

Fiesta Tropicana
We proberen de dansgroep “Comparsa Sabor Dominicano en Holanda“ naar Zinder te krijgen. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of dat ook echt lukt. Maar als ze komen, verandert Tiel in een tropische dans-oase!

Optredens Zinder Educatie
Zinder Educatie is 5 mei tussen 14.00 en 16.00 uur op het “Vredesplein” te zien en horen met optredens van onder andere vioolkwartet Maanliev en accordeonist Lars van Blijderveen. Verder staat er een prachtig dansoptreden op het programma. Ieder heel en half uur zijn de optredens te bewonderen.

Wereldhapjes
Heb je wel eens een echte Eritrese koffieceremonie meegemaakt? Nee? Dan is dit je kans. Verder presenteert Hennie Challik met haar team lekkere hapjes uit heel de wereld op het Zinderplein, zoals Indonesisch, Zuid-Amerikaans en Syrisch. Eet smakelijk!

Vrijheidsvuur
De lopers van Atletiekvereniging Astylos halen het vuur op in Wageningen. Nadat ze de hele nacht hebben doorgelopen komt het vuur rond 11:30 uur aan bij Zinder en daarna gaat het in stiet naar de binnenstad. Om 12:00 uur steekt de burgemeester daar het officiële vuur aan op de Markt.

Oude legervoertuigen
Er vertrekken dit jaar twee colonnes met oude legervoertuigen vanuit Tiel. Verzamelen is rond 09:30 uur bij Zinder. De eerste colonne vertrekt om 10:30 uur en gaat via Kesteren, Ochten en Dreumel naar Zaltbommel. De andere colonne vertrekt om 11:45 uur en gaat achter de lopers aan door de binnenstad alvorens ook naar Zaltbommel te rijden.

Back To Top