Bomvol programma op 5 mei in Zaltbommel

Tour de Waal begint dit jaar met een gebedsdienst in stijl
De activiteiten van Tour de Waal in 2024 zullen dit jaar op 5 mei – voor het eerst – beginnen met een korte gebedsdienst door Chaplain Forchrist van de Pontoon Group ‘40-’45 uit Medemblik. Vele leden van deze groep zijn van christelijke huize en in de loop der jaren groeide de behoefte om het verhaal en de rol van de Chaplain’s in de WOII te vertellen met een boodschap. Temeer omdat 5 mei dit jaar op een zondag valt. En wat is dan mooier dan een gebedsdienst zoals deze aan het front gehouden werd door één van de vele aalmoezeniers of veldpredikers die met de troepen meetrokken? Voor de gelegenheid zal Chaplain Forchrist de
troepen voorgaan in gebed. Ook zal hij de dienst zelf muzikaal ondersteunen met een origineel veldorgeltje! Iedereen is van harte welkom om deze unieke gebeurtenis bij te wonen. Zo krijgen deelnemers, vrijwilligers en bezoekers een moment om samen stil te staan bij de drie V’s van Tour de Waal: Vrede, Vrijheid en Verbondenheid. De organisatie benadrukt dat deze diensten (1e 10:00-10:30, 2e 16:30-17:00 ) niet de plaats innemen van de reguliere zondagsdiensten die in de Bommelerwaard gehouden worden.

Brood uit de hemel
Ter herinnering aan de voedseldroppings boven een hongerig Nederland in 1945 wordt tijdens Tour de Waal het publiek ook dit jaar weer verrast op maar liefst twee broodjesdroppings. De eerste vlucht staat gepland om 13:00 uur, de tweede om 13:45 uur. Eet smakelijk!

Het vrijheidsvuur ontsteken
Om 14:45 uur zal één van de uitgenodigde notabelen het vrijheidsvuur ontsteken. Datzelfde vuur wordt daarna gebruikt om heerlijke marshmallows te roosteren. Zorg dat je daarbij bent!

Marktje op de Waalkade
Net als vorige jaren plannen we een gevarieerd marktje, zowel voor particulieren, ondernemers als stichtingen. Dit jaar komt het weer op de Waalkade, zoals op de foto te zien is (dus niet zoals vorig jaar in de Waterstraat). Kom even kijken of er wat leuks voor je bij is.

Voor aanstormend talent
In het kampement is een stormbaan uitgezet voor iedereen die zijn of haar stoerheidsgehalte wil testen. En het gave, het is ook nog eens onderdeel van het interactieve programma met een heus Missieboekje. Voor ouders/verzorgers wellicht een unieke gelegenheid om mooie foto’s te maken. Toezicht en EHBO aanwezig. Dat geldt trouwens voor het gehele kampement.

Verzamel de morsetekens en kraak de code!
Een missie voor jong en oud. Op een interactieve wijze ontdek je op het kampement de (lokale) geschiedenis en zet je een stap terug in de tijd! Haal een missieboekje bij het infopunt en doe mee!
Missie volbracht? Verwen jezelf met een lekkere hap van de Amerikaanse of de Canadese veldkeuken. Eet smakelijk!

Twee legercolonnes ontmoeten elkaar in Zaltbommel
Vanuit Slot Loevestein vertrekt de Alpha-colonne naar het Bommelse en vanuit Tiel hopen de mannen van de Bravo-colonne tussen 14:15 uur en 14:30 uur in Zaltbommel te arriveren. Want je weet het maar nooit met die oudjes (de voertuigen, niet de chauffeurs).
Geniet van al dat moois en voel de bewondering voor de mannen die onze bevrijding mogelijk maakten.

Vrijheidsmaaltijd in de uiterwaarden
Wat betekent vrijheid voor jou? Jong en oud gaan zondag 5 mei in gesprek over de betekenis van vrijheid. Dat doen we in en om onze Vredestent op het evenemententerrein van Tour de Waal, in de uiterwaarden van Zaltbommel.
Van 12:00 uur tot 15:00 uur kun je genieten van gratis wereldvredeshapjes, spelen we het vrijheidsvragenspel en delen we verhalen, ervaringen én recepten.
Ondertussen kun je op een kartonnen tegeltje schrijven of tekenen wat vrijheid voor jou betekent. Van deze tegeltjes maken we ter plaatse een gezamenlijk Vrijheidsmozaïek. Het resultaat zal in de dagen erna ook nog te bewonderen zijn in de bibliotheek in Zaltbommel.

Zag ik daar nu een krokodil aan een parachute?
Eén van de hoogtepunten van de voorgaande jaren was het idee van Jan Kemper en Remko om tijdens Tour de Waal teddyberen een echte parachutesprong te laten maken. Honderden kinderen kwamen met hun knuffels naar de hoogwerker die langs de Waal stond opgesteld. En wat was het spannend! De geliefde beren, konijnen en wat al niet meer – ja, echt, er was ook een krokodil bij – kregen een parachute aangemeten en werden vanaf grote hoogte naar beneden gegooid. Gelukkig maakten ze allemaal een zachte landing. Vanaf 10:30 uur tot 12:00 uur kun je ook dit jaar weer meedoen met het spektakel. Dan heb je ’s avonds in bed wel wat te vertellen, samen met je knuffel.

20 Kilo snoep is veel. Heel veel!
Als je van snoep houdt, zorg er dan voor dat je om 12.40 uur op het evenemententerrein langs de Waal staat. Dan hoor je het geluid van een vliegtuig. Je kijkt omhoog en dan zie je dat er iemand uitspringt. Misschien nog wel meer? Gelukkig hebben ze een parachute. Let op: blijf achter de aangegeven lijn staan totdat de parachutisten geland zijn én hun chute hebben opgevouwen. Ga niet eerder, want zo’n parachutist kan wel een beetje bijsturen, maar als hij naar beneden gaat kan hij niet stoppen. Blijf daarom uit de buurt totdat het sein veilig wordt gegeven. Als beloning voor jullie geduld krijg je snoep. Er is genoeg voor iedereen. Want 20 kilo snoep is veel. Heel veel!

Al peddelend over de Waal. Niet voor bangeriken
Om 12.00 uur wordt het startschot gegeven voor nog zo’n spectaculair onderdeel van Tour de Waal; de Waalcrossing. De stoere mannen en vrouwen van de Pontoon Group ’40-‘45 wachten op het signaal om hun originele boten uit de W.O.II te water te laten en al peddelend de Waal over te steken. Dat valt niet mee met een sterke Waalstroming. En dan te bedenken dat de geallieerden in 1944 dit moesten doen onder vijandelijke omstandigheden…

Canadese WWII veldkeuken
Uniek is de komst van deze originele Canadese veldkeuken uit de Tweede Wereldoorlog (foto rechts). Kom dus zeker kijken wat ze daar voor lekkers hebben.

Vliegerfestival
In de Bommelerwaard maakten kinderen op school de afgelopen maanden kleurrijke tekeningen op deze canvas vliegers met een voorwerp / dier dat voor hen vrijheid symboliseert. Wij gokken op veel vogels! De workshops werden gegeven door Kunstlokaal 103.
Op 5 mei kunnen de kinderen de vliegers oplaten in de uiterwaarden van Zaltbommel. Let op: dat kan alleen als het vliegtuig geweest is!

Tijdschema

10:00 – 17:00 Kampement open voor publiek
10:00 – 10:30 1e Kerkdienst in de uiterwaarden
10:30 – 17:00 Interactief programma voor
jong en oud
10:30 – 12:00 Teddyberen parachutespringen
10:00 – 17:00 Marktje
12:00 – 15:00 Vrijheidsmaaltijden
12:15 – 12:45 Waalcrossing
12:45 Parachutisten / candy bombers
13:00 Broodjesdropping 1e keer
13:45 Broodjesdropping 2e keer
14:15 – 14:30 Aankomst colonne
14:45 Ontsteken vrijheidsvuur
15:15 Marsmallows roosteren
16:00 – 16:30 PoëzietourdeWaal
16:30 – 17:00 2e Kerkdienst in de uiterwaarden
Back To Top