Bruisend Zaltbommel in jaren ‘40 sfeer

Ook dit jaar wordt 5 mei in Zaltbommel een Bevrijdingsdag voor jong en oud. Neem je picknick kleedje mee en kom genieten van de relaxte sfeer op het strandje langs de Waal. En er is zoveel te doen; het is bijna teveel om op te noemen.

Om te beginnen is er een compleet WW2 leger tentenkamp met alles erop en eraan; je kunt er zelfs een broodje hamburger en american hotdog halen in de veldkeuken.
De Candybomber komt ook weer langs. Deze parachutist komt, nadat hij zijn precisielanding heeft uitgevoerd, snoep uitdelen. Daarnaast komt het vliegtuig ook nog 2x broodjes droppen.

De 35 re-enactors van de Pontoongroup 40-45 proberen de Waal over te steken in hun roeiboten. En jij kunt erbij zijn. Maar blijf wel van de kribben. Dat is veel te gevaarlijk! Vanaf de kade en het grasveld heb je een prima uitzicht.

Ook de liefhebbers van poëzie en kunst komen ruimschoots aan hun trekken. Er is een gezellige markt in de Waterstraat en Scouting Zaltbommel bouwt een pionierstoren.

Heb je altijd al je broertje willen laten zien dat je sneller bent, nu is je kans. Daag hem uit tot een rondje op de stormbaan. Is dat te ruig voor je, kom dan marshmallows roosteren op het vrijheidsvuur.

Als je zin hebt, dan mag je ‘werken aan de VRIJHEID’. Er zijn mega grote houten letters die samen het woord vrijheid vormen, deze zijn wit geschilderd en hebben wat meer kleur nodig, dus pak een kwast van ons en wat kleurtjes verf en leef je uit. Schilder je naam, een simpel bloemetje of de zonnebloemen van van Gogh, je mag zelf bedenken wat, want vrijheid is weliswaar van iedereen, maar niet voor iedereen hetzelfde.

Altijd al willen parachutespringen maar zelf niet dapper genoeg? Neem dan je teddybeer of knuffel mee, wij hebben parachutes in allerlei maten te leen, en de stoere mannen van de brandweer komen met de hoogwerker (mits er geen brand is) om jullie dappere knuffels een echte parachutesprong te laten maken.

Colonnes militaire voertuigen
Op 5 mei rijden tijdens de Tour de Waal maar liefst drie colonnes door het Rivierenland richting Zaltbommel. Eén van die colonnes start bij Slot Loevestein en maakt dan een ronde langs verschillende dorpen aan de Waal om in Zaltbommel te eindigen. De andere colonnes starten in Tiel.

Aan muziek zal het ook niet ontbreken, dus maak je op voor een leuke dag voor jong en oud aan de Waal.

We zien je graag!

Programma Zaltbommel, 5 mei 2023:

10:00 - 17:00WOII tentenkamp Pontoongroup '40-'45
10:00 - 17:00Pionierstoren scouting
10:00 - 17:00Markt in de Waterstraat
10:00 - 12:00Teddybeer parachutisten
12:15Parachutisten, waaronder de 'candy bomber'
12:30 - 12:50Broodjesdropping (1e keer)
13:20 - 13:40Broodjesdropping (2e keer)
15:00Aankomst militaire colonne
15:15Vredesvuur
15:30Waalcrossing Pontoongroup
16:30Poezietour
VerderMuziekoptredens, marshmallows roosteren, spelletjes, stormbaan

Foto’s:

Back To Top