Een nieuw onderdeel in 2022 is de Waalparade! Boodschappers van de vrijheid trekken 5 mei langs de rivier.
Troubadours en kunstenaars geven een rondreizende voorstelling van 45 minuten op 4 locaties.

Locaties (tijden onder voorbehoud):
12.00 uur: Varik, Pleisterplaats Bol
13.45 uur: Heesselt, Kerk
15.30 uur: Neerijnen, Stroomhuis
17.15 uur: Zaltbommel, Waalkade (eindmanifestatie Tour de Waal)

Kunstenaars
Deelnemende beeldend Kunstenaars zijn: Ans van den Hurk, Guusje Kaayk, Hans Vernooij en Darja Vos.
Guusje Kaayk tekent op locatie.
Ans van den Hurk gaat kleien met de jeugd.
Darja Vos en Hans Vernooij bouwen met bamboe en elastiek 4 Torens voor de Vrijheid. Het publiek mag meebouwen en zo onderdeel zijn.
De torens worden aangevuld met werk van Guusje en Ans en blijft per locatie de gehele dag staan.

Rosanne Hustinx is afgestudeerd aan de Academie St. Joost Breda. Zij maakt prachtige tekeningen en gaat samen met Guusje het getekend verslag maken van deze dag.

Jan Weerts: meereizend militair op motorvoertuig type Matchless G3LS uit 1954 (zijn geboortejaar) ontwikkeld in de jaren 40. De S staat voor suspension (vering) dat was een hele luxe in die tijd. Restauratie 2018-2021.

Dans
Charlotte Veenstra laat het publiek kennis maken met de fysieke benadering van vrijheid. Zij beweegt als vredesengel door de voorstelling heen en haalt daarbij inspiratie uit haar omgeving en de interactie met zowel medekunstenaars als publiek. Charlotte Veenstra is danseres en studeert hiervoor aan Codarts, hogeschool voor de kunsten te Rotterdam. Ze heeft een dynamische, ruimtelijke en lyrische bewegingstaal, waarmee ze het publiek meesleept in het verhaal dat ze vertelt.

Muziek
Cengiz Arslanpay (1989) neemt je op 5 mei mee in de beleving van zijn prachtige muziek. Muziek is één van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Met zijn verzameling aan fluiten van over de hele aardbol mengt hij verschillende klankwerelden samen. Cengiz Arslanpay is een multi-instrumentalist, klankontwerper, muziektechnoloog en componist. Cengiz heeft Muziektechnologie & Performance gestudeerd aan de HKU, waarna hij ook zijn Master of Music heeft behaald in microtonaal componeren.

Guusje Kaayk laat zich inspireren door zijn muziek, observeert de emoties van het publiek en legt deze vast met krijt en papier.
Deze tekeningen zijn op 5 mei te zien in de Vredesbus en worden gepubliceerd op de website van Tour de Waal. De beweging van het menselijk lichaam fascineert Guusje Kaayk. Al sinds eind vorige eeuw houdt zij zich bezig met het vastleggen van deze dynamiek. Zij schetst wat zij ziet en beleeft tijdens dans- muziek- en theatervoorstellingen en laat het krijt de weg van haar beleving gaan.
Deze impressies zijn de basis voor het creëren van objecten, installaties, animaties, schilderijen, waarin zij verbanden legt met emoties, vergankelijkheid, troost. www.kaayk.nl

Per locatie schuiven ook kunstenaars en troubadours uit het dorp aan.

Back To Top