Feestelijk programma in Kerk Heesselt

We zijn twee jaar verder en kunnen eindelijk vieren dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd. Dat had allemaal plaats moeten vinden in 2020. Er is veel gebeurd sindsdien; er was een coronapandemie, de klimaatcrisis laat steeds meer gevolgen zien en er brak een oorlog uit in Oekraïne die de prille democratie op zijn grondvesten deed schudden. Toch willen we 5 mei vieren als een dag van vrijheid, democratie en vrede. Daarvoor hebben we die dag een vol programma van elf tot een uur of vijf.

Foto: Esther de Bruijn

De Boodschappers van de Vrijheid die in het kader van Tour de Waal langs de rivier trekken, bezoeken Heesselt rond kwart voor twee. Deze troubadours en kunstenaars reizen rond met een voorstelling waarbij het publiek wordt uitgenodigd om mee te doen. Verder kun je de hele dag in de kerk werk zien van Soraya van Houwelingen, Dik Kusters en Paul Parren. En er is een rondleiding in de toren door zelfverklaard ‘torengek’ Pieter van der Schoot. Deze gids van de Sint Jan in Den Bosch en ook van de Bommelse toren fietste een paar jaar geleden langs Heesselt. Hij kon zijn ogen niet geloven en nadat hij de toren van binnen had gezien, besefte hij dat hij anno 2020 een bijzondere ontdekking had gedaan: een authentieke bijna gave middeleeuwse duiventoren. Zomaar in Heesselt. Op 5 mei kun je het met eigen ogen zien.
De hele dag staat er een Meet & Eat tafel zodat buurtbewoners en bezoekers gezamenlijk kunnen eten en drinken.

Dat is niet alles. Stichting Kerk Heesselt presenteert i.s.m. Tour de Waal een bont programma waarin we een aantal culturele dingen in de maak presenteren. Zo zal de Heesseltse podcastmaker Jacqueline Maris fragmenten laten horen van het project Kinderen van Nu ontmoeten Kinderen van Toen, waarin kinderen anno 2022 mensen interviewen die de oorlog als kind meemaakten. Waar speelden ze, gingen ze naar school en waren ze vaak bang?
Dinie van Oort uit Geldermalsen van de Toneelgroep T-jater sprak ook met mensen uit de regio die in de oorlog kind waren. Zij ging op zoek naar ‘kleine verhalen die zo overweldigend zijn dat ze nu nog doorklinken’. Bijvoorbeeld de herinnering aan ijspret in de uiterwaarden die ruw verstoord werd door bombardementen. Gebaseerd op de gesprekken schreef ze het stuk Echo’s uit de oorlog waaruit ze een fragment speelt.

Verhalen zijn er genoeg in de dorpen aan de Waal. Najaar 2019 begonnen we vol goede moed met het ‘erfgoedverhalenproject’. In het Heesseltse kerkje deelden inwoners hun herinneringen en gebaseerd daarop schreef artistiek leider Rob Hoekstra toen drie korte toneelstukken. Dat zou het openluchttheater Korsen en Kaaien worden maar toen gooide corona roet in het eten.
Inmiddels is het artistieke team weer compleet; er zijn lokale regisseurs, dansers, zangers en acteurs. Eén verhaal gaat over de kersenpluk; veel mensen hadden een paar bomen of gingen bij iemand anders plukken. De tweede scène speelt bij de Heesseltse steenoven waar bijna het hele dorp afhankelijk van was. En er is een stuk over evacuaties, die van 1944/45 en de meer recente van 1995. In de weekenden van 17 en 18 juni en 24 en 25 juni zullen de stukken op locatie worden gespeeld in Varik en Heesselt. Op 5 mei kun je een sneak preview verwachten.
Op twee momenten tijdens de dag treedt de River Folk Sideshow op die bestaat uit lokale muzikanten. Louis de Jel uit Varik met zang en viool, Pieter Engels uit Heesselt op gitaar en bas en de Heesseltse Jacqueline Maris zingt en vertelt verhalen. Ze spelen Ierse ballades, countryliedjes en Americana. Afgewisseld met verhalen om te lachen en te huilen. Over bedrogen vrouwen en een boosaardige moeder, een Keltische piratenkoningin en twee outlaws in de Mexicaanse woestijn.

Mis dit festijn niet. Als de zon ook nog schijnt, kunnen we er echt – eindelijk – een vrijheidsfeest van maken!

Dodenherdenking
Op 4 mei is de de Heesseltse kerk vanaf half acht open.
Er is ruimte en stilte om niet alleen de slachtoffers van de tweede wereldoorlog, maar ook die van andere oorlogen en zeker ook alle Oekraïense doden te herdenken. Er zijn ook mensen die veel hebben geleden door corona of ander persoonlijk verdriet bij zich dragen. Om acht uur houden we gezamenlijk twee minuten stilte.
Voelt u allen welkom voor deze samenkomst. Er is de mogelijkheid kaarsen aan te steken, zowel in de kerk als bij graven op het kerkhof.

 

Programma 4 mei

19:30-22:30 Kerktoren verlicht in de kleuren blauw/geel
19:30 Verzamelen publiek en kaarsjes aansteken, neerzetten
19:45 Openingswoord
19:55 Klok luiden exact 20:00 uur stoppen
20:00 2 minuten stilte
20:03 Poëzie: Thom Ummels en Fred Eggink
20:15 Muziek: Pieter Engels en Louis de Jel: Crested Hens
20:25 Poëzie: Thom Ummels en Fred Eggink
20:40 Muziek: Pieter Engels en Louis de Jel: improvisaties
20:50 Afsluiting
20:55 gelegenheid tot napraten, rondlopen op het kerkhof

 

Programma 5 mei 2022

11:00 Opening door wethouder cultuur Rutger van Stappershoef
11:00-16:30 Expositie in en rond de kerk door Soraya van Houwelingen, Dik kusters en Paul Parren

Meet and eat tafel.

11:15 Preview Korsen en Kaaien
11:30 Orgel Koos Damman
11:45 Toneelgroep T-jater: Echo’s uit de Oorlog
12:00 Meet and eat met: Band: River folk side show
12:45 Podcast Jacqueline Maris: Kinderen van nu interviewen de kinderen van toen.
13:00 Rondleiding door de historische toren met Pieter van der Schoot, halverwege kleine voorstelling van Diny van Oort, bovenin: schietlood: bewijs toren staat uit het lood
13:45 WAALPARADE: Boodschappers van de vrijheid trekken 5 mei langs de rivier.

Troubadours en kunstenaars geven een rondreizende voorstelling van 45 minuten. Publiek wordt uitgenodigd mee te doen.

14:30 Poëzie tour
15:00 Orgel  Koos Damman
15:15 Podcast Jacqueline Maris: Kinderen van nu interviewen de kinderen van toen
15:30 Rondleiding door de historische toren met Pieter van der Schoot, halverwege kleine voorstelling van Diny van Oort, bovenin: schietlood: bewijs toren staat uit het lood
16:00-

16:30

Meet and eat met: Band: River folk side show

 

Back To Top