Voor de negende keer PoëzieTourdeWaal

Dit jaar is er voor de negende keer een “PoëzieTourdeWaal” (PTDW) op Bevrijdingsdag vrijdag 5 mei. Dichter en organisator Thom Ummels maakt dan opnieuw een tour met dichters langs de Waal. De dichterstour maakt deel uit van het evenement “Tour de Waal 2023”, het interactieve Vrijheidsevenement aan beide oevers van de Waal.

In Zaltbommel, Heesselt en Varik arriveren de dichters in deze prachtige Buick uit 1939. Ooit nog eigendom van een Mexicaanse filmster.

Het thema is “Dichters verbonden in vrijheid”. Vrijheid in brede zin: vrij zijn, vrijheid zoeken, vrijheid van meningsuiting, losmaken, vrij voelen.
Maar in deze tijd van oorlog dichtbij zeker ook de vrijheid zonder oorlog en bezetting. De dichters komen op locaties waar publiek aanwezig is en waar ook andere activiteiten zijn in het kader van de TourdeWaal.

Op deze plekken houden de tourdichters meerdere voordrachten. Zo nu en dan geven ze ook een korte toelichting op hun gedichten. De poëzietour doet dit jaar de volgende plaatsen aan: Tiel(Cultuurgebouw Zinder), Varik(Veerhuis), Heesselt(kerkje), Slot Loevestein, en Zaltbommel. In Zaltbommel aan de Waalkade worden aan het einde van de middag de slotvoordrachten gehouden tijdens de “grande finale”.

Het tourschema van de dichters is als volgt:
13.15: Kerkje Heesselt
13.30: Tiel (Cultuurgebouw Zinder)
14.45: Varik Veerhuis
15.00: Slot Loevestein
16.30: Zaltbommel- Grande finale (Waalkade)

Dichtersgroep
De dichtersgroep bestaat dit jaar naast Thom Ummels uit Marinda Pieron (nieuwe stadsdichter Culemborg), Inge van Wijgerden (Gameren), Leo van der Laan (Bruchem) en Marcel Vaandrager (oud-stadsdichter Werkendam).

“Ik heb dit jaar gekozen voor een aantal routiniers van de poëzietour”, aldus Thom Ummels. “Zij hebben al meerdere keren meegedaan en kennen het klappen van de dichterlijke zweep. Daarnaast is het leuk, dat de nieuwe stadsdichter van Culemborg Marinda Pieron acte de presence zal geven”.

Belangstellende dichters uit de regio kunnen zich overigens aanmelden om een passend gedicht op één van de locaties te komen voordragen. Dit kan via het emailadres: poezie@tourdewaal.nl.

Back To Top