Brood uit de hemel (en parachutisten!)

Eén van de hoogtepunten van de Tour de Waal is de broodjesdropping. Dit jaar worden de volgende plaatsen bezocht door het vliegtuig van Tour de Waal:

Geschatte tijdDorp/stadlocatieActiviteit
12:00 - 12:20HellouwVoetbalveld A.S.H.Parachutist
12:05 - 12:25ZaltbommelUiterwaardenParachutisten, waaronder de "candy bomber"
12:10 - 12:30DreumelUiterwaardenParachutist
12:20 - 12:40HeesseltUiterwaardenBroodjes
12:30 - 12:50ZaltbommelUiterwaardenBroodjes (1e keer)
12:40 - 13:00DreumelUiterwaardenBroodjes
12:50 - 13:10TielWaalkadeBroodjes (1e keer)
13:00 - 13:20OchtenUiterwaardenBroodjes
13:10 - 13:30TielWaalkadeBroodjes (2e keer)
13:20 - 13:40ZaltbommelUiterwaardenBroodjes (2e keer)

Let op: de tijden zijn bij benadering, dus zorg dat je er ruim op tijd bent. Vorig jaar was het vliegtuig bijvoorbeeld veel te vroeg.

Een stukje geschiedenis

“Kijk, daar komt het eten!” Het zware geronk van laag overvliegende Amerikaans B-17 vliegtuigen klonk op 1 mei 1945 als muziek in de oren van de hongerende bevolking in Noord-Nederland.

Met de Duitsers was na moeizame onderhandelingen een overeenkomst gesloten, er mochten voedselpakketten vanuit de lucht gedropt worden. Het luchtafweergeschut zou zwijgen. Natuurlijk was het absoluut verboden om parachutisten of wapens te droppen. De Duitsers controleerden dat door steekproeven te nemen.

Een Amerikaanse B-17 lost in het kader van operatie Chowhound in mei 1945 een lading levensmiddelen

Onder de naam Operatie Chowhound werden er door de Amerikanen duizenden pakketten met levensmiddelen gedropt. De Britten hadden Operatie Manna, een zelfde soort operatie. Via de lucht kreeg de bevolking allerlei soorten voedsel en hulpgoederen.

De inhoud van de voedselpakketten bestond uit: zakken meel, blikken scheepsbeschuit, legerrantsoenen, thee, eipoeder, bonen, Spam (nu bekend als Smac), sigaretten, chocolade en margarine.

Ter herdenking aan deze hongervluchten, zijn elk jaar weer veel enthousiaste vrijwilligers bezig om duizenden broodjes in te pakken voor de traditionele broodjesdropping. Vooral kinderen vinden het geweldig om de uiterwaarden in te rennen en de broodjes te verzamelen.

De broodjesdroppings worden uitgevoerd door de mensen van Skydive ENPC. Zij nemen ook een aantal parachutisten mee die een sprong zullen maken. Dit jaar in Hellouw, Dreumel en Zaltbommel.

4 Vragen over de broodjes:

  1. Waar komt het meel vandaan?
    Heliaro is een hele oude tarwesoort die groeit op de natuurakkers in Doornik (bij Bemmel). Het wordt daarna tot meel vermalen in een echte molen: de Witte Molen in Nijmegen.
  2. Worden de broodjes gebakken door een echte bakker?
    Jazeker! De broodjes worden gebakken door Arjan Bakker van Bakkerij Bakker in Herwijnen. Bakker genoeg? 🙂
  3. Hoe komen al die broodjes in een zakje?
    We hebben daarvoor heel veel vrijwilligers in Hellouw, die op 4 mei uren bezig zijn om de broodjes per stuk in te pakken. Een enorm karwei!
  4. Hoe komen de broodjes in het vliegtuig?
    Als ze ingepakt zijn gaan de broodjes naar vliegveld Breda. De mensen van Skydive ENPC zorgen er al sinds 2015 voor dat de broodjes op de juiste plek komen. En dat gaat spectaculair hoor! Bekijk dit filmpje hiernaast maar met de QR code:
Back To Top