Kom je naar de broodjesdropping?

“Kijk, daar komt het eten!” Het zware geronk van laag overvliegende Amerikaans B-17 vliegtuigen klonk op 1 mei 1945 als muziek in de oren van de hongerende bevolking in Noord-Nederland.

Met de Duitsers was na moeizame onderhandelingen een overeenkomst gesloten, er mochten voedselpakketten vanuit de lucht gedropt worden. Het luchtafweergeschut zou zwijgen. Natuurlijk was het absoluut verboden om parachutisten of wapens te droppen. De Duitsers controleerden dat door steekproeven te nemen.

Een Amerikaanse B-17 lost in het kader van operatie Chowhound in mei 1945 een lading levensmiddelen

Onder de naam Operatie Chowhound werden er door de Amerikanen duizenden pakketten met levensmiddelen gedropt. De Britten hadden Operatie Manna, een zelfde soort operatie. Via de lucht kreeg de bevolking allerlei soorten voedsel en hulpgoederen.

De inhoud van de voedselpakketten bestond uit: zakken meel, blikken scheepsbeschuit, legerrantsoenen, thee, eipoeder, bonen, Spam (nu bekend als Smac), sigaretten, chocolade en margarine.

Ter herdenking aan deze hongervluchten, zijn elk jaar weer veel enthousiaste vrijwilligers bezig om duizenden broodjes in te pakken voor de traditionele broodjesdropping. Vooral kinderen vinden het geweldig om de uiterwaarden in te rennen en de broodjes te verzamelen.

De broodjesdroppings worden uitgevoerd door de mensen van Skydive ENPC. Zij nemen ook een aantal parachutisten mee die een sprong zullen maken. Dit jaar in gebeurt dat in Zaltbommel.

Belangrijke instructies voor de dropzone

Het gooien van broodjes uit een vliegtuig is een risicovolle actie. Zowel voor de bemanning van het vliegtuig als het publiek op de grond. Houdt daarom altijd de dropzone vrij! De parachutisten hebben echt de ruimte nodig om veilig te kunnen landen! En de broodjes zijn dan wel licht, maar kunnen toch hard aankomen, als je ze van zo’n grote hoogte gooit.

Als de parachutist geland is, moet hij eerst zijn parachute veilig op kunnen bergen, pas als het signaal gegeven wordt mag je de dropzone betreden!

X marks the spot? Nee!
Een dropzone marker bestaat uit 2 losse lappen stof waarmee je verschillende figuren kunt maken, om zo te communiceren met het vliegtuig.
Een T betekent ‘target’ en die wordt zo geplaatst dat als je de T leest, je tegen de wind in vliegt.

Dit is wel eens fout gegaan. We herinneren ons nog dat ene jaar dat de parachutist in het verkeerde weiland terecht kwam door een knullige vergissing. Mensen denken namelijk nog steeds ‘X marks the spot’, terwijl in werkelijkheid voor paratroopers een X betekent: “dropzone gesloten, hier niet landen!”

Een bezorgde burger had onze T gezien en dacht onze fout te corrigeren en had er een X van gemaakt, de paratrooper die hier moest landen is toen maar uitgeweken naar een weiland in de buurt. Dat werd nog een heel eind lopen met de parachute!

Remko Som de Cerff

De planning van het vliegtuig

12:30 – 12:45 Zaltbommel (parachutisten)
12:40 – 12:55 Zuilichem (broodjes)
12:50 – 13:05 Zaltbommel (broodjes 1e keer)
12:55 – 13:10 Heesselt (broodjes)
13:05 – 13:20 Dreumel (broodjes)
13:10 – 13:25 Wamel (broodjes)
13:20 – 13:35 Tiel (broodjes)
13:30 – 13:50 Zaltbommel (broodjes 2e keer)

Back To Top