Klik voor een vergroting


Het programma per locatie:

Vuren
In Fort Vuren is het vliegeniersmuseum open gesteld. Je krijgt hier informatie over de luchtoorlog van ’40/’45 en over de neergestorte vliegtuigen in onze regio. Het gezellige terras van de herberg is uiteraard ook geopend. ’s Ochtends verzamelen zich legervoertuigen vol veteranen die om 12:00 uur in colonne vertrekken richting Zaltbommel, een mooi spektakel. Fort Vuren is één van de drie startplaatsen van de Tour de Waal.

Vanuit Fort Vuren kan je naar de overkant varen. Let op: deze pont vaart tegen de klok in eerst naar Woudrichem en van daaruit naar Loevestein. Om wachtrijen te vermijden adviseren we om vooraf een dagkaart te bestellen via de app van Riveer.

Herwijnen
Bij het pontje naar Brakel staat de kraam van Meneertje Appeltaart. Bij B&B / theehuis ‘Tafellaken en Servet’ (tegenover het peilschaalhuisje) is een terras onder aan de dijk. Percussieband STIXS treedt daar op, eerste optreden is om 15:30 uur. Het peilschaalhuisje is geopend voor een rondleiding vanaf 11:00 uur. Het is het enige nog werkende in heel Nederland, dus ga daar zeker even kijken. Aan ’t Boveneind – bij het beeld van de Kruier – staat Arie de Groot / Buffetto catering met een tentje en snackbar. Alle lantaarnpalen op de dijk van Herwijnen krijgen een oranje strik. Vanuit Herwijnen kunnen de fietsers starten bij het peilschaalhuisje of bij de kerk Hellouw. De Waalbroodjes vallen op het veldje naast de camping, zelfde plek als vorig jaar, rond 13:00 uur.

Hellouw
Hellouw heeft een vol programma: de broodjes vallen rond 13:05 uur. Er zijn kraampjes, er vaart een veerpont naar de overkant (Zuilichem), er is een demonstratie van oude ambachten (o.a. wilgentenen vlechten) en er zijn oude klassenfoto’s van de lagere school van Hellouw te zien. Iets later op de middag  – rond 15:40 uur – springt een parachutist. De hele dijk is feestelijk versierd. Verder:

 • 14.30 uur –  15.30 uur: Optreden van Mondaccordeon vereniging N.E.P. uit Hellouw.
 • 16.00 uur – 17.00 uur: christelijk koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen.

Haaften
Op 5 mei zullen de bezoekers aan de molen van Haaften (‘de Blauwe Reiger’) in de gelegenheid worden gesteld om deel te nemen aan een gratis rondleiding. Ook zullen er gedurende de dag diapresentaties zijn met molens als onderwerp. Verder worden er allerlei soorten meel en kaarten verkocht. En zorgt het “molenteam” voor koffie, thee en limonade met iets lekkers gebakken van het meel dat die dag ook verkocht wordt.  Er is natuurlijk de trap waar je je vredesboodschappen op kan krijten. Iedereen is van harte welkom!

Tuil

Waardenburg
Tijdens de Tour de Waal zet ook dit jaar Natuurhistorisch Museum “de Oersprong” haar deuren weer wagenwijd open! Onze speciale gastvrouwen van deze dag, zijn drie leerlingen van Obs De Waerdenburght uit Waardenburg: Jelke, Tess en Jilly.

Zij zullen je gratis rondleiden door het mooie museum. Nieuw is de vitrine met de levensboom van Ernst Haekel. Gekleurde magneetjes in de boom leiden je uiteindelijk naar de prachtige fossielen in het museum. Al dwalend door het museum vind je onze digitale microscoop. Deze toont op indrukwekkende wijze m.b.v. een groot lcd-scherm de inhoud van een braakbal van een uil. Jelke, Tess en Jilly zullen ook het verhaal vertellen over de vondst van Flipje. De botten van dit rund werden gevonden op de uiterwaarden. Ontdek samen met hen de overeenkomsten met de botstukken van dieren uit de IJstijd. Nieuwsgierig geworden? Laat je rondleiden door Jelke, Tess en Jilly! Zij vertellen je nog veel meer!  Tot ziens in Museum De Oersprong

Neerijnen
In Neerijnen is het Stroomhuis het centrum van de activiteiten. Hier komt de Poëzietour langs tussen 13.00 tot 14.00 uur. Er is hier een vredesmuur waar je boodschappen op kunt plakken, het terras is open.

Opijnen

Heesselt

bleihijt03 fotograaf en kunstenaar Guusje Kaayk

De kerk van Heesselt wordt omgetoverd tot ‘kunstoase’. Gerenommeerde kunstenaars Guusje Kaayk, Hans Vernooij, Darja Vos, Soraya van Houwelingen en Dik Kusters tonen hun visie op vrijheid.  Ook zullen kunstwerken van de overleden initiatiefneemster van Tour de Waal, Joyce Bloem, getoond worden. Schrijvers en dichters Marion Bloem (zus van Joyce Bloem), Thom Ummels, Jannie Regnerus en Marcel Vaandrager zullen voordragen uit eigen werk.

Dit alles wordt omlijst door musici Bert van den Brink (orgel), Alan Purves (slagwerk) en Corrie van Binsbergen (jazzgitarist). Rond 12:00 uur gaat de Tour de Waal bij de kerk van start met klokgelui en een toespraak van burgemeester Harry de Vries. De hele middag is de kerk open en kan de toren beklommen worden. Stichting Kerk Heesselt heeft een touwleuning aan laten brengen om veilig naar boven te kunnen lopen. Bij de galmgaten aangekomen is het genieten van het uitzicht. De kerk is een prima vertrekpunt voor een fietsroute. Routes liggen in de kerk. Oranje linten leiden van het kerkje naar de theetuin River Lounge waar je iets lekkers kunt gebruiken. De veldoven van vorig jaar is versierd met oranje linten. Vandaar kun je opstappen op de pont naar Rossum.

Tijdschema Heesselt:

12:00 uur Klokgelui
12:10 – 12:30 uur Opening door burgemeester Harry de Vries vervolgens een optreden van de Schots/Nederlandse slagwerker Alan „Gunga” Purves en mogelijk het oplaten van vrijheidsduiven.
13:10 uur Dropping broodjes in de uiterwaarden
14:00 uur Colonne van militaire auto’s brengen Waalbroodjes en mogelijk het bevrijdingsvuur uit Wageningen
14:30 – 15:15 uur Voordrachten van Thom Ummels en Marcel Vaandrager onder begeleiding van Corrie van Binsbergen (jazzgitarist)
15:15 – 15:45 uur Bert van den Brink musiceert op het monumentale Knipscheerorgel
15:45 – 16:30 uur Voordrachten van Marion Bloem en Jannie Regnerus onder begeleiding van Corrie van Binsbergen (jazzgitarist)
12:00 – 17:30 uur Expositie FRijHyt/Vreiheid/Fraaiheidt/Weijhijd/BleiHijt door Guusje Kaayk, Hans Vernooij, Darja Vos, Soraya van Houwelingen, Dik Kusters en werk van de overleden kunstenares Joyce Bloem
12:00 – 17:30 uur Kerktoren beklimmen

Varik
De activiteiten concentreren zich op de Bol van Varik, waar ook het extra pontje vertrekt naar Heerewaarden (er varen dus 2 pontjes!). Om 13:15 uur vallen de broodjes. Iets later komt de colonne met oude legervoertuigen langs. Muzikanten Jan, Klaas en Harry zijn weer van de partij en brengen veel (muzikale) gezelligheid bij het Veerhuis. De Dikke Toren is open voor publiek van 12:00 – 17:30 uur. Tip: beklim de toren, je hebt een prachtig uitzicht over de Waal.

De bijzondere stokerij van Lubberhuizen en Raaff is ook open van 11-17 uur. Hier wordt ambachtelijk gestookte eaux de vie uit Betuws fruit gemaakt.

Ophemert

In Ophemert zal het centrum van de activiteiten worden gevormd door het Kulturhus. Er zijn kraampjes met streekproducten, een springkussen, kinderspelletjes, een terras voor ouderen, en natuurlijk de bevrijders met hun voertuigen!

Zennewijnen

De Bol van Zende en het buurthuis (onder aan de dijk):

 • Droppen van de broodjes tussen ca. 14:15 en 14.45
 • Buurthuis open vanaf 12.00 uur met een gezellig terras, waar zelfgemaakte soep, tosti’s en ander heerlijks wordt geserveerd.
 • In het Buurthuis worden films getoond over de Waalcrossers, waarvan een standbeeld in Zennewijnen ter ere van het verzet in het algemeen en  Zennewijnen in het bijzonder.
 • Op de Bol bij het water van de Waal zal Fanfare Euphonia uit Ophemert een bevrijdingsconcert geven. Van ca. 13.45 tot 14.45
 • De kinderen kunnen marshmallows roosteren bij de vuurschaal.
 • Onze plaatselijke verhalenverteller, Paul Beers, zal op de Bol verhalen vertellen over de Waalcrossers en een zwaar bevochten vrijheid tussen ca. 13.45 en 14.45.

Campingpark Zennewijnen:
Fiets ondersteuningspunt, gezellig terras waar lekkere ijsjes, eigengemaakte appeltaart en goede hamburgers worden geserveerd. Tevens vertrek en aankomst voor struin-, fiets- en wandelroutes. De colonne met legervoertuigen komt langs op de camping!

Tiel
Hier kan je het pontje Pomona naar Wamel nemen. In het centrum is de gezellige kunstmarkt.
Verder heeft de Oranjevereniging in de binnenstad een mooi programma samengesteld, i.s.m. KTVM en de Beiaardvereniging:

12.00 uur tot 17.00 uur tentoonstelling in de St Maartenskerk Tiel 1914 – 1918
15.30 uur tot 15.55 uur lezing Wim Veerman Tiel 1914 – 1918
15.55 uur torenblazers vanaf de kerktoren
16.00 uur tot 17.00 uur bevrijdingsconcert 1914-1918 (het concert is bij goed weer buiten voor de toren)

Wamel
Een leuke stopplaats is het Veerhuis Wamel, vlak na de veerpont.

Dreumel
Oranjevereniging Dreumel organiseert een feest bij Bato’s Erf. Broodjes worden gedropt in het daarnaast gelegen weiland. Er is muziek, er zijn kraampjes met lekkers en je kunt een parcours afleggen in legervoertuigen.

Het dijkmagazijn in Dreumel (stichting Tremele) is op zaterdag 5 mei ook geopend. Ondanks de beperkte ruimte is er heel veel te zien:

 • Begane grond expositie over Dreumel in de Tweede Wereldoorlog (met foto’s, documenten, verzetskranten, voorwerpen en diapresentaties);
 • Verdieping: De oude kruidenierswinkel “De winkel van Wies” met oud Hollands snoep en een expositie over oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen.
 • Het terras is geopend, toilet aanwezig evenals een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Heerewaarden
Bij het Bezoekerscentrum kan je langs voor een lekker kopje koffie, er worden leuke kinderactiviteiten georganiseerd en je kunt een kijkje nemen in de bijzondere collectie.

Rossum
Bistro In Petto en Hotel-rest. De Gouden Molen organiseren de festiviteiten in Rossum. Broodjes worden gedropt om 14:35 uur, daarna een uur lang Poëzie. Het pontje vanuit Rossum meert aan in het Kanaal van Sint Andries. Een bijzondere belevenis!

Dit jaar komt rock coverband ‘Fueled Up’ er een mooi feestje van maken en vangt aan om 1730.
Om het feest compleet te maken trappen we om 1530 af met DJ Dre, hij zal ons bevrijdingsfeest op de dijk ook uiteindelijk afronden (20:00 uur). Er zal weer een diversiteit staan aan hapjes en drankjes. Na afloop ben je natuurlijk nog van harte welkom om een hapje te komen eten bij de Gouden Molen, Bistro of Pub!

Zaltbommel
In Zaltbommel is dit jaar heel veel te doen tijdens de Tour de Waal. In de uiterwaarden bij Zaltbommel vallen rond 14:40 uur weer de Waalbroodjes. Om 15:45 uur springt een parachutist. Kinderen kunnen zelf een tentenkamp bouwen, je kunt marshmallows roosteren bij het Vrijheidsvuur en op de Waalkade plannen we ruim 20 leuke marktkraampjes. Er is muziek uit de jaren ’40 en na 15:30 gezellige muziek van de General Dixielandband & Friends. Aan het eind van de middag hebben we hoge gasten: de veteranen arriveren in een colonne van oude legervoertuigen, burgemeester Peter Rehwinkel neemt het defilé af. Hij wordt terzijde gestaan door gedeputeerde Michiel Scheffer, die zelf mee fietst. Na afloop worden de auto’s opgesteld op de Waalkade, zodat iedereen ze nog goed kan bewonderen. Vanuit de uiterwaarden van Zaltbommel zal er met oranje linten een eerbetoon zijn in de richting van Tuil, woonplaats van Joyce Bloem.

Gameren / Nieuwaal

Het MuseumAtelier (Jacqueline Jans) en Atelier DOEKenSCULPTUUR (Inge van der Wal) trekken op 5 mei samen op langs de dijk aan de Waal. Passerende fietsers, van en naar de pontjes, worden van harte uitgenodigd om mee te doen met het bedrukken en beschrijven van vlaggetjes. Denk aan de gebedsvlaggetjes in Tibet. Die staan voor vrede, compassie, kracht en wijsheid. Van oudsher worden de vlaggetjes bedrukt door middel van blokdruk en het wapperen van de wind maakt dat het verzoek om voorspoed (hopelijk) wordt verhoord. Laat een kleurige opdruk en een mooie zin voor anderen achter.
Om 12.00 uur start MuseumAtelier aan de dijk bij Zaltbommel, knooppunt 66, Gamersedijk. Atelier DOEKenSculptuur start in Nieuwaal, Waalbandijk 15.
Om 13.30 uur vindt u een post bij de kruising Waalbandijk/Beemdstraat en bij knooppunt 08, kruising Waalbandijk/Hogeweg).
Om 15.00 uur is de ontmoeting van beide ateliers bij de oude steenfabriek in Gameren: knooppunt 07 (Waalbandijk/fietspad schaapjesdijk/Gamerensche waarden).

Zuilichem
In Zuilichem komt bij het haventje van de grindhandel de veerpont aan uit Hellouw. Er is een partytent met lekker eten en drinken en er is muziek van de dixielandband van De Karel, de General Dixielandband & Friends.

Slot Loevestein
Op Loevestein is er een workshop ganzenveer schrijven en oud-Hollandse spelletjes. Een parachutist springt middenin de vesting, vlak naast de kruittoren. Hugo de Groot zelf komt langs om te praten over vrijheid en het ontbreken daarvan, hij weet er alles van. Emile de muzikant geeft uitleg over alle soorten instrumenten. Max de tingieter staat binnen in het kasteel, met zijn verzameling tinnen figuurtjes. Je kan daar ook zelf je tinnen figuurtje maken. De dichters van de Poëzietour de Waal zijn present onder de grote kastanje.

 

Back To Top