Waalcrossing als eerbetoon aan 16 ontsnapte para’s en hun redders

Op 18 september 1944, de tweede dag van Operatie Market Garden, werd een Amerikaanse Dakota met Britse bemanning uit de lucht geschoten boven de Betuwe. 16 Parachutisten overleefden en werden door de plaatselijke verzetsgroep van Johannes van Zanten in veiligheid gebracht. Ze zaten nog wel in bezet gebied en moesten dus in het geheim over de Waal naar het zuiden worden gebracht. Deze levensgevaarlijke missie werd op zaterdag 17 september 2022 herdacht met een wandeling en een Waalcrossing.

Al in de vroege ochtend verzamelden zich tientallen mensen bij boerderij de Hazenhof in Kesteren (destijds de schuilplaats van de para’s) voor een wandeling naar de steenfabriek van IJzendoorn. Deze route werd ook in 1944 gelopen. De stoet bestond uit 16 re-enactors van de Pontoongroup 40-45 en verder schoolkinderen, veteranen en andere belangstellenden. Onderweg legden ze een krans op het graf van Johannes van Zanten, de verzetsheld die zijn acties helaas met de dood moest bekopen.

Aangekomen op het terrein van de oude steenfabriek volgde een bijeenkomst, waarbij ook nabestaanden van de Engelse parachutisten aanwezig waren. Tour de Waal voorzitter Gerard Nieuwenhuis en loco-burgemeester Nees van Wolfswinkel van Neder-Betuwe vertelden nog eens het verhaal. Conny van der Heyden interviewde in de stromende regen Phil Spring, één van de nabestaanden.

Daarna was het tijd voor de Waalcrossing, de para’s bleven deze keer niet aan de zuidkant van de Waal, ze kwamen terug met een geschilderd portret van Johannes van Zanten.

Foto’s: Remko Som de Cerff (dronefoto’s) en Jan van den Berg.

Back To Top