Stijlvolle herdenking ‘Vliegers in het vuur’

Op vrijdagmiddag 16 september verzamelen zich een paar honderd mensen achter het stationnetje van Opheusden bij het monument ‘Vliegers in het vuur’. Kinderen van de verschillende basisscholen uit de gemeente Neder-Betuwe vertellen de verhalen over de 16 geallieerde vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog in dit gebied waren neergestort, al dan niet als gevolg van Duits vuur.

Feiten en getuigenissen van mensen die het hebben overleefd en van mensen die ter plaatse hulp verleenden aan de gewonden. Als eerste nodigt Gerard Nieuwenhuis, voorzitter van het bevrijdingscomité enkele kinderen van de plaatselijke basisscholen uit om achter de microfoon plaats te nemen. Zij krijgen een les in geschiedenis die ze niet snel zullen vergeten. Onder een strakblauwe lucht – met in de verte de contouren van een dreigend onweer – spreekt burgemeester Kottelenberg het verzamelde publiek toe. Op de voorste rij de kinderen en andere familieleden van de vliegers van toen. Trots op hun helden en dankbaar voor de ontvangst van de mensen uit Opheusden waarmee ze zich sterk verbonden voelen. Kottelenberg is blij met de opkomst en vooral met de vele kinderen die actief hebben meegewerkt om er een betekenisvolle middag van te maken. Hij benadrukt dat het belangrijk is om de verhalen te blijven vertellen en om waakzaam te zijn én te blijven. Want ‘de deur naar oorlog en geweld staat sinds de oorlog in Oekraïne weer wijd open.’ De zestien stalen zuilen en de hoofdzuil met het silhouet van een vliegtuig dat loodrecht de dood instort moet volgens de burgemeester een herinnering zijn aan mensen die destijds gekozen hebben voor recht en waardigheid. In een tijd die gekenmerkt werd door onrecht, geweld en menselijke onwaardigheid. Hij vraagt zijn gehoor om na te denken over de eigen inzet voor vrede en recht in de wereld. Want daar begint het.

De harmonie ‘Kunst na Arbeid’ uit Dodewaard verzorgt de stemmige muziek en Margreet de Vree weet met haar stemgeluid de harten te raken. Dan begint het te waaien. Er klinkt het gerommel van onweer. Maar het waait over, gelukkig. Boven de strak wapperende vlaggen verschijnt een stralende regenboog.

Back To Top