Statement: Vrede, Vrijheid en Verbondenheid nu

Tijdens de pandemie namen we de beperkingen voor lief, en berustten toen onze vrijheid werd ingeperkt. Om de lieve vrede te bewaren brachten we geduld op en bleven we thuis. We hadden het er graag voor over.  We toonden verbondenheid met de zorgmedewerkers, de zieken en achterblijvers. En na al die maanden en maanden konden we eindelijk weer naar buiten om de vrijheid te vieren. Tot 22 februari van dit jaar. Toen veranderde alles.

Met de inval van Russische troepen in het onafhankelijke Oekraïne schrokken we massaal wakker. Het is oorlog. Miljoenen mensen worden in hun voortbestaan bedreigd. Vele jonge en oudere mannen vechten voor hun leven. Vrouwen en kinderen slaan op de vlucht. De verbondenheid met de mensen daar is groot. Want daar is geen vrede, geen vrijheid. Het is oorlog.

In Nederland zagen we vrede als iets vanzelfsprekends, en vrijheid hoorde daarbij. We probeerden de herinnering aan oorlog en verre conflicten als lastige vliegen van ons af te slaan. Machteloos keken we naar televisie en naar de beelden op internet. We voelden ons verbonden in onze machteloosheid. We dachten na over vrijheid en prezen ons gelukkig dat we hier woonden.

De drie V’s van Tour de Waal zijn:  Vrede, Vrijheid en Verbondenheid. Dit jaar zal de betekenis van Bevrijdingsdag voor velen een beladen dag zijn. Door de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, door het geweld dat weer is opgelaaid, maar ook door het besef dat verbondenheid het enige antwoord is en blijft om conflicten te voorkomen en in vrede en veiligheid met elkaar te leven.

Back To Top