Lege etalages worden ‘MiniMuseum Tiel’

Namens kunstenaarscollectief Tactiel exposeren vier kunstenaars hun werk in leegstaande panden in Tiel. Joyce Bloem, Hans Vernooij, Jos Bregman en Mark Verdoes maken hiermee hun kunst zichtbaarder en tegelijkertijd de stad aantrekkelijker.

De etalages zijn gevuld met schilderijen, installaties en abstracte kunst. Volgens curator Ad Arma is het een soort MiniMuseum Tiel, zolang er nog steeds geen écht museum met mooie levende hedendaagse kunst in Tiel is. “Heeft u zin in wat verwondering en genieting, ga dan even een stukje lopen van de Westluidensestraat naar de Tolhuisstraat.”

Joyce Bloem maakt keramische beelden en objecten. Prachtige werken die zowel kwetsbaar als oersterk zijn. Joyce beheerst de techniek volledig en heeft een gevoel voor balans dat haar werk tot op het randje laat balanceren van evenwicht. Joyce is bekend in de regio van diverse kunstenaarsinitiatieven en van het 5 mei evenement langs de Waal. Ook maakte ze furore in het buitenland, o.a. richting Amerika en in Indonesië, waar haar roots liggen.

Jos Bregman (Westluidensestraat 39) is een natuurmens en anderzijds ook een computer wizard. In zijn werk brengt hij die twee uitersten van werkelijkheid en virtueel bestaan tezamen. Verhalen van oude beeldbepalende bomen speurt hij op en geeft die via het web een nieuw virtueel leven. Iedereen met een goed plan kan bij hem een stuk hout van de betreffende boom aanschaffen. Let vooral op het contactpunt op de voordeur. Hou daar je telefoon tegen en dan zit de verrassing er virtueel achter.

Hans Vernooij exposeert samen met Joyce Bloem in het grote hoekpand waar vroeger de Gelderlander in zat. Hans kan alles met zijn handen maken wat zijn ogen (en verbeelding) zien. Hij maakt interieurs die eenmalig en op karakter zijn gemaakt en verder bouwsels, follies en kunstwerken. Aan de Weerstraat pakt hij uit met een, uit gevonden materiaal dat hij langs de Waal sprokkelde, opgebouwd tafereel én een installatie waar hij aan zal blijven werken gedurende de hele presentatieperiode.

Mark Verdoes had jarenlang zijn atelier in India. Hij is te zien in de kleine etalage tegenover de etalages van Joyce en Hans aan de Tolhuisstraat met een doek uit de serie ‘”Via Energetica”.  Een uit de kluiten gewassen doek met stukjes spiegel en een hart van klei. Mooi zuiver werk, sterk en sober.

De presentatieperiode loopt tot eind van dit jaar. Tenzij er een koper of huurder komt voor één van deze panden, dan zijn de kunstwerken al eerder weg om plaats te maken voor de volgende bestemming. Stel je bezoek dus niet te lang uit!

Back To Top