Gemeente Zaltbommel doet mee met ‘RWB & Wittebrood’

Ook gemeente Zaltbommel sluit zich aan bij het bevrijdingsfestival aan de Waal. Hierdoor komt het totaal aan deelnemende gemeenten op vier: naast Zaltbommel zijn dat Neerijnen, Maasdriel en Lingewaal.

De gemeente Zaltbommel had zelf al mooie plannen om 70 jaar bevrijding te vieren. Die bleken goed aan te sluiten bij de activiteiten van Stichting BOL. Een gedeelte van het programma zal daarom gezamenlijk worden uitgevoerd, zoals een picknick aan de Waal en een muziekstuk dat op dit moment gecomponeerd wordt door Mile Lukić.

De picknick aan de Waal
Op 5 mei zal er een massale picknick plaatsvinden aan beide oevers van de Waal, op de strandjes en de uiterwaarden. Regionaal gebakken witte broodjes (de zgn. ‘Waaltjes’) worden vanuit een vliegtuig gedropt boven de picknick-plaatsen. Er worden streekproducten verkocht, er is muziek en theater. Amateurs en professionals worden uitgenodigd om langs de Waal hun kunsten te vertonen. Vanuit de lucht wordt dit kleurrijke spektakel vastgelegd. Het wordt een volksfeest pur sang om de bevrijding te vieren!

Museum op wielen

Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheid om een “museum op wielen” verder te ontwikkelen. Het is een initiatief van Bezoekerscentrum de Grote Rivieren en Stichting BOL. Een omgebouwde caravan vol met objecten en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die langs de scholen in de regio Rivierenland zal toeren ter ondersteuning van ons Veteranen educatieproject.

Stichting BOL is erg blij met de deelname van Zaltbommel. Dit betekent dat vanaf Slot Loevestein tot aan Heerewaarden de bevrijding zal worden gevierd. Op donderdag 5 februari staat er een eerste inloopavond gepland in het Stroomhuis Neerijnen voor iedereen die iets wil bijdragen aan het evenement.

 

Back To Top