Bevrijdingstocht door Oost Betuwe nu al een enorm succes

De inschrijvingen voor dit jaar zijn gesloten, de eerste editie van de Bevrijdingstocht door Oost Betuwe kan nu al een succes worden genoemd. Organisator Bauke Huisman is dan ook enorm tevreden: “We zitten nu al aan het maximaal aantal deelnemers, ruim 265 mensen hebben zich opgegeven. Er komen 92 oldtimers, en verder bromfietsen, tractoren, motoren en natuurlijk legervoertuigen. Veel meer dan we hadden verwacht!”

Bauke: “Wij hebben een route uitgestippeld langs mooie en bijzondere locaties in de Oostelijke Betuwe, in oorlogstijd door de geallieerden ‘the Island’ genoemd. Het verhaal van the Island is uniek. Maar liefst 198 dagen is hier gevochten. Na operatie Market Garden kwam de frontlijn door dit gebied te lopen. Keer op keer kwamen vijandelijke aanvallen op dorpen om het gebied weer in handen te krijgen en om daarna richting de Waalbrug naar Nijmegen op te kunnen trekken. Door al deze oorlogshandelingen met bijkomstige bombardementen, beschietingen en vernielingen is er veel schade ontstaan met al het leed van dien. En dan was er ook nog de onderwaterzetting, de inundatie. Het gevolg was de complete evacuatie van alle inwoners.”

Elke deelnemer krijgt een uitgebreid routeboekje mee, met een schat aan informatie over deze roerige tijd.

Wij wensen alle deelnemers een prachtige tocht op 5 mei. En voor de mensen die willen komen kijken: de voertuigen zijn te bewonderen tussen 10:00 en 12:30 uur bij de Veerstoep in Ochten, tussen 12:00 en 14:30 uur bij MFA De Haar in Randwijk en tussen 14:00 en 17: 0 bij kasteel Doornenburg.

Meer over de Bevrijdingstocht >

Back To Top