skip to Main Content

5 mei bonte bevrijdingstocht zoekt deelnemers

5 mei is onze nationale Bevrijdingsdag. Op tal van plaatsen worden activiteiten georganiseerd, groot maar ook klein. In de Over Betuwe zijn er niet veel activiteiten. Dat is begrijpelijk, omdat tijdens de bevrijding in 1945 hier geen inwoners aanwezig waren. Men was immer geëvacueerd naar soms zelfs verre oorden. Tijdens de terugkomst in het gebied was er ook weinig sprake van bevrijding. Het gebied was na de lange strijd, die hier heeft gewoed, compleet verwoest, beschadigd, leeggeroofd en nagenoeg onbewoonbaar. De wederopbouw kon beginnen en pas in 1946 zijn voorzichtig de eerste bevrijdingsfeesten gehouden. Op boerenwagens werden optochtjes georganiseerd en voorzichtig een feestje gevierd. Allemaal om de ellende eventjes te vergeten en de vrijheid te vieren.

In de West Betuwe worden al jaren de diverse 5 mei vieringen aanéén gekoppeld door Tour de Waal. Dit is een organisatie die tal van activiteiten ondersteunt en als het ware zo een oranje lint door de dorpen en steden laat ontstaan. Er zijn zogenaamde broodjesdroppingen, parachutisten, activiteiten op en langs de Waal, fietsroutes langs bijzondere locaties en militaire colonnes die van activiteit naar activiteit trekken. Daarnaast worden verzorgingstehuizen aangedaan voor het afgeven van een presentje.

Tour de Waal wil dit oranje lint nu doortrekken tot aan fort Pannerden. Om zo ook hier de 5 mei viering meer onder de aandacht brengen. Voor organisaties die reeds actief zijn of locaties die iets willen gaan organiseren is er de mogelijkheid voor ondersteuning van de activiteiten door Tour de Waal. Daarnaast brengt Tour de Waal de vrijheidskrant uit. Deze gaat verspreid worden via de basisscholen.

Het initiatief dat Tour de Waal dit jaar neemt is het organiseren van een vrijheidstocht door de Over en Neder-Betuwe. Het mag een bonte stoet worden van historische voertuigen. Niet alleen militair, ook old timers, oude tractoren, oude brommers of waar u uw hobby ook in heeft, allen zijn welkom deel te nemen aan de Bevrijdingstocht 2023, als het voertuig maar oud is. Hiervoor zoeken wij nog deelnemers. Dus heeft u 5 mei nog niets belangrijks in uw agenda, ziet u het wel zitten om deel te gaan nemen aan de bevrijdingstocht 2023, dan verzoeken wij u om in te schrijven via bijgaand formulier. Wij gaan colonnes samenstellen van gelijken, dus tractoren bij tractoren, oldtimers bij oldtimers en militaire voertuigen bij militaire voertuigen. Zij zullen een route aangeboden krijgen langs diverse bezienswaardigheden in het gebied en er worden onderweg versnaperingen aangeboden aan de deelnemers. Wij zoeken ook een paar militaire voertuigen die langs enkele verzorgingstehuizen willen gaan voor het afgeven van een presentje namens Tour de Waal.

Vrijheid is het nationale thema tijdens de landelijke 5 mei viering, vrijheid is niet vanzelfsprekend. Voorbeelden zijn er teveel elders in de wereld. Laten wij vieren dat wij in vrijheid kunnen leven. En laten wij genieten van al het moois dat ons geboden wordt.

Ja, ik schrijf me in voor Route Oost:

  Naam (*)

  Woonplaats (*)

  E-mail (*)

  Telefoon (*)

  Type voertuig (*)

  Verwacht aantal inzittenden (incl. chauffeur) (*)

  (*) = verplicht veld

  Back To Top