Voor de achtste keer PoëzieTourdeWaal

Dit jaar is er voor de achtste keer een “PoëzieTourdeWaal” (PTDW) op Bevrijdingsdag donderdag 5 mei. Dichter en organisator Thom Ummels maakt dan opnieuw een tour met regionale dichters langs de Waal. De dichterstour maakt deel uit van het evenement  “Tour de Waal 2022”, het interactieve Vrijheidsevenement aan beide oevers van de Waal.

Het thema is “Dichters verbonden in vrijheid”. Vrijheid in brede zin: vrij zijn, vrijheid zoeken, vrijheid van meningsuiting, losmaken, vrij voelen.

Maar in deze tijd zeker ook de vrijheid zonder oorlog en bezetting. De dichters komen op locaties waar publiek aanwezig is en waar ook andere activiteiten zijn in het kader van de TourdeWaal.

Op deze plekken houden de tourdichters meerdere voordrachten. Zo nu en dan geven ze ook een korte toelichting op hun gedichten. De poëzietour doet de volgende plaatsen aan: Varik, Heesselt, Neerijnen, Zuilichem, Slot Loevestein, en Zaltbommel. In Zaltbommel aan de Waalkade worden aan het einde van de middag de slotvoordrachten gehouden tijdens de “grande finale”. Het definitieve tourschema met tijden is te vinden op de website www.tourdewaal.nl

Dichtersgroep
De dichtersgroep bestaat dit jaar naast Thom Ummels uit Martin Walton (stadsdichter Culemborg), Fred Eggink(stadsdichter Buren), Esther van Empel uit Nieuwaal en tourroutinier Marcel Vaandrager(oud-stadsdichter Werkendam).

“Ik heb dit jaar met name gekozen voor (oud)stadsdichters”, aldus Thom Ummels. “Zij hebben een bijzonder plek in de gemeentelijke samenleving. Als bestuurslid van de Nationale Stadsdichtersdag merk ik, dat het stadsdichterschap steeds meer gaat leven. Op een bijzondere dag als Bevrijdingsdag kunnen zij ook een poëtische inkleuring geven aan de TourdeWaal”.

Belangstellende dichters uit de regio kunnen zich overigens aanmelden om een passend gedicht op één van de locaties te komen voordragen. Dit kan via het emailadres: poezie@tourdewaal.nl.

Meer over de Poëzietour de Waal van 2022 >

Back To Top