Tourschema en dichters PoëzieTourdeWaal bekend

– Zes dichters op zes locaties tijdens Bevrijdingsevenement-

 Het tourschema van de “PoëzieTourdeWaal” (PTdW) is bekend. Ook is de samenstelling bekend gemaakt van de groep dichters die dit jaar aan de PTDW deelneemt. De dichterstour maakt in zijn derde editie op 5 mei a.s. deel uit van het bevrijdingsevenement  “Tour de Waal:Fietsen voor de vrijheid”. De dichters doen tijdens hun tour zes locaties aan. Ze starten om 13.45 uur en eindigen rond 17.30 uur aan de Waalkade in Zaltbommel met een poëziefinale.

De dichters houden in duokoppels voordrachten op de locaties. Per locatie is er een drietal voordrachten. Het tourschema ziet er als volgt uit:

  • tussen 13.45 tot 15.00 uur: de Bol van Hellouw, kerkje Heesselt, Rossum bij Hotel de Gouden Molen
  • tussen 15.45 en 17.00 uur: Stroomhuis Neerijnen, Waalkade Tiel, Bato’s erf(oude steenfabriek) Dreumel

Initiatiefnemer en organisator van de PTdW is de Nederhemertse dichter Thom Ummels. Hij heeft dit jaar gekozen voor een wat andere opzet. “Er zijn minder locaties, maar we dragen nu vaker voor op elke locatie. Vorig jaar vonden  bezoekers het jammer, dat we maar zo kort bleven. Daarom zijn er nu op elke locatie drie ronden van gedichten. De PTDW is inmiddels een traditie aan het worden en we kijken elk jaar naar mogelijke verbeterpunten”, aldus Thom Ummels.

Zes dichters
Aan de PTDW 2017 doen zes regionale dichters mee. Vier dichters van de zogenaamde kerngroep en twee nieuwe dichters. Het zijn naast organisator Thom Ummels: Leo van der Laan, Marcel Vaandrager, Inge van Wijgerden, Esther van Empel en Hilma Bruinsma. Aan leerlingen van het Cambium College in Zaltbommel is gevraagd of ze ook gedichten willen voordragen samen met de dichters van de PTDW.

Informatie over de PTDW dichters:

Leo van der Laan
Woont in Bruchem. Haalt zijn inspiratie als dichter vooral uit reizen, natuur en religie. Heeft onlangs zijn tweede dichtbundel uitgebracht met de titel “Fazant op de vaalt”. Was onlangs voor de tweede keer winnaar van de dichtwedstrijd “Bakens aan de Waal” van het Stroomhuis in Neerijnen.

Inge van Wijgerden
Woonachtig in Gameren. Zij verzorgt cursussen en workshops op het gebied van schrijven, waarin ontdekken, ervaren en plezier in het schrijven centraal staan. Als schrijfdocente zoekt zij samen met kinderen en volwassenen naar woorden. Woorden voor een gedicht of een verhaal. www.schrijffun.nl

Marcel Vaandrager
Dorpsdichter van de vijf dorpen van Werkendam en oprichter van het Nederlands Dichters Podium. Daarnaast organiseert hij evenementen op het gebied van kunst en cultuur. Hij heeft meerdere prijzen op zijn naam staan. Marcel schrijft columns en is uitgever van dichtbundels. Samen met 2 anderen vormt hij de theatergroep De Troubabrours. www.marcelvaandrager.nl

Hilma Bruinsma
Schrijfster en dichter uit Gorinchem. Mede-eigenaar van de boekhandel Cursief/Galerie de Etage in Gorinchem. Schreef onder meer samen met Kees Hocque het boek “Tijd terug, opgroeien in de jaren 50-60”, een tijdsbeeld met serieuze en hilarische verhalen. www.puntaal.nl

Esther van Empel
Woont in Nieuwaal en schrijft al langer gedichten, vaak geïnspireerd door de natuur. Zij was onlangs genomineerd in de finale van de dichtwedstrijd in het Stroomhuis in Neerijnen.

Thom Ummels
Is dichter-politicus en organisator van de PTdW. Naast dichter is Thom fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Zaltbommel. Hij geeft regelmatig voordrachten en heeft een aantal bundels op zijn staan. In zijn woonomgeving van de Bommelerwaard organiseert hij poëtische projecten, zoals de Poëziewandelingen langs de Afgedamde Maas en op het eiland Nederhemert Zuid. www.ummelsenummels.nl

Back To Top