Torens voor de vrede in Tiel

Dit jaar op 5 mei herdenken we in Nederland 75 jaar vrijheid en hoe vreemd is het dan dat we op dit moment niet in vrijheid kunnen leven? Vrijwel alle activiteiten rondom dit thema zijn vanwege het coronavirus geannuleerd, zo ook het bijzondere project van kunstenaars Guusje Kaayk, Ans van den Hurk en Hans Vernooij om langs de Waal ‘Torens voor de Vrede’ te bouwen. Een kunstproject geïnspireerd door de geschiedenis van uitkijkposten en torens die als een lint langs de Waal werden gebouwd en voor de bevrijding van het gebied een belangrijke rol hebben gespeeld.

Ans van den Hurk en Guusje Kaayk hebben samen met Creatief Platform Tiel het idee opgevat om 75 jaar bevrijding in Tiel niet ongemerkt voorbij te laten gaan, nu veel activiteiten zijn afgelast i.v.m. de coronacrisis. Zij hebben collega kunstenaars uitgenodigd werk met het thema Vrijheid te exposeren, samen met hun eigen project Torens voor de vrede. Winkeliers in de Tielse binnenstad hebben hun etalages hiervoor beschikbaar gesteld. Iedereen kan de hele maand mei de kunstwerken op een eigen gekozen moment bekijken. Hierbij uiteraard het verzoek om afstand te houden van elkaar als u door de binnenstad loopt. Neem de voorzorgsmaatregelen in acht.

In veel winkels is een flyer beschikbaar waarop de betreffende etalages en kunstenaars worden vermeld.
Ook is deze flyer hier te downloaden.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ondernemersvereniging Hart van Tiel, Zinder Expo en Gemeente Tiel

Deelnemende kunstenaars:
Ans van den Hurk, Guusje Kaayk, Darja Vos, Fransje Smit, Antoon Reijntjens, Petra Kleyn, Cor Litjens, Paul Klemann, Ad Arma, Eef de Graaf, Ard de Graaf Anja van Schijndel, Floris Kaayk, Michiel van Luijn, Harry de Leeuw, Chris Rodenburg, Dik Kusters, Peter van Midden, Coen Kaayk (1947-2014) Stichting Vrienden Coen Kaayk.

-19 Kunstenaars exposeren in 19 etalages
-In de Galerie van Creatief Platform Tiel exposeren leden met het thema Vrijheid.
-42 leerlingen van het educatieproject 75 Jaar Vrijheid bouwden samen met Ans en Guusje 3 fantasietorens die ook geexposeerd worden, Zinder Educatie

TORENS VOOR DE VREDE
1 mei t.m. 31 mei 2020
Locatie: Binnenstad Tiel.
Kunstproject over vrijheid vieren, stapelen, verbinden.
19 Kunstenaars exposeren in 19 etalages.
Idee en samenstelling: beeldend kunstenaars Ans van den Hurk en Guusje Kaayk.

Back To Top