Teun Berendse (1933) Est

Teun J. Berendse werd op 5 augustus 1933 geboren in het Gelderse plaatsje Est. We zochten hem op in zijn huidige woning in Geldermalsen en bezochten enkele plaatsen in de omgeving die hij beschrijft in zijn verhaal.

Omdat meneer Berendse zoveel verschillende mooie verhalen te vertellen had is zijn interview in 3 stukken opgedeeld:

Deel 1: Luchtoorlog boven de Betuwe
Teun Berendse vertelt over de luchtoorlog boven Rivierenland en het Duitse luchtafweergeschut dat naast zijn ouderlijk huis stond. Ook haalt hij herinneringen op aan de neergestorte B17 bommenwerper bij Opijnen. Samen met hem bezoeken we de plaats aan de Esterweg waar deze bommenwerper neerstortte.

Deel 2: De vliegtuigcrash Frank Hardman
Teun J. Berendse vertelt over de crash van de Thunderbolt van Flt. Lt. Frank Hardman op 2 februari 1945, tussen Geldermalsen en Wadenoijen. Bijna 76 jaar later bezoekt hij de plaatsen waar het allemaal gebeurde. Gek genoeg was het niet het vliegtuig dat recht naar beneden stortte wat het meeste indruk op hem maakte. Het was de ravage die na de crash op de grond ontstond…
Het vliegtuig kwam op enkele meters van de molen in de grond terecht. In 2010 werd deze molen een paar kilometer verplaatst, naar natuurgebied De Steendert. Ook deze plek werd bezocht.

Rectificaties: 1) in de titel van het filmpje staat dat het om een Spitfire gaat, maar dat moet een Thunderbolt zijn. 2) dhr. Berendse spreekt over een colonne voertuigen van Wadenoijen naar Est, maar hij bedoelt Geldermalsen.

Deel 3: evacuatie, bevrijding en wederopbouw in Est en Geldermalsen

Back To Top