Herdenking Fort Sint Andries 4 mei 2020

Sobere, maar stijlvolle herdenking op Fort Sint Andries

De jaarlijkse herdenking bij Fort Sint Andries was soberder dan normaal. Remko Som de Cerff (Tour de Waal) hees de Union Jack halfstok op de uitkijktoren, een indrukwekkend beeld (zie foto). Remko maakte ook bijgaande film:

Hadwin & Stopher
De graven van John Raymond Hadwin en Reginald Stopher zijn nog altijd niet ontdekt. Beide Engelse soldaten waren 19 jaar toen ze hier omkwamen en in een veldgraf zijn begraven op 26 oktober 1944. Toen de Duitsers het fort 6 maanden later opbliezen in het zicht van de naderende geallieerden, raakte de veldgraven bedolven onder puin.

Het puin van het fort is na de oorlog gebruikt bij de wederopbouw van Nederland, de graven zijn echter nooit meer terug gevonden, tot de dag van vandaag liggen hier twee jonge mensen die hun leven hebben gegeven, voor onze vrijheid, op een plek die hun offer eigenlijk geen eer aan doet.

Rowland Merrit en John William Walker raakte bij hetzelfde gevecht op 26 okt 1944 gewond, Rowland overleed 3 dagen later in het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht hij was 29 jaar John William Walker overleed een dag na de gevechten in het veldhospitaal waardeburg hij was 22 jaar.

Back To Top