Stroomhuis Neerijnen

Inloopavond RWB & Wittebrood: structuren ontwikkelen zich

Enkele tientallen geïnteresseerden kwamen af op de eerste informatieavond voor het bevrijdingsfestival aan de Waal, op 5 februari in het Stroomhuis Neerijnen. Hier werd verder gebouwd op het fundament dat al eerder gelegd werd voor ‘RoodWitBlauw & Wittebrood’ op 5 mei.

inloopavond1Initiatiefnemer Joyce Bloem legde eerst de hoofdingrediënten van het evenement uit. Op ongeveer 10 plekken langs de Waal zal 70 jaar bevrijding worden gevierd met een massale picknick, aan de oevers va de rivier en in de uiterwaarden. Dit zal gepaard gaan met droppings vanuit een vliegtuig van regionaal vervaardigd wittebrood, de zogenaamde ‘Waalbroodjes’. Bezoekers en picknickkleden zijn rood-wit-blauw gekleed, er zijn kraampjes met streekproducten en op verschillende plaatsen weerklinkt het lied ‘Ode aan de veteranen’, dat wordt gecomponeerd door Mile Lukic.

Elk dorp anders
Gedurende 5 mei staan er ook tal van andere activiteiten op het programma in de dorpjes langs de Waal. Het zijn veelal lokale initiatieven die aanvullend zijn op het hoofdprogramma. Elk dorp viert zo op zijn eigen manier de bevrijding.

Tea time
Inloopavond roodwitblauw en wittebrood stroomhuisEr is overigens nu al bekend dat de picknick – het hoogtepunt van de dag – op een vroeger tijdstip zal plaatsvinden dan de apotheose van vorig jaar. Rond half 4 zal het vliegtuig starten met de voedseldroppings. Beginnend bij Fort Vuren en zo zigzaggend van picknick naar picknick tot als laatste Heerewaarden is bevoorraad.

Veteranenproject
Aan het festival wordt een educatief project voor de scholen gekoppeld over de oorlog vanuit het oogpunt van de veteranen. Saskia Weddepohl van Stichting BOL vertelde het als volgt: “Naar aanleiding van gesprekken en interviews met veteranen uit onze regio worden lesbrieven en lessen samengesteld voor de basisschoolleeringen in Lingewaal en Neerijnen. Het gaat overigens niet alleen over veteranen uit WOII, maar ook over militairen die tijdens vredesmissies hebben gediend in diverse oorlogsgebieden.“

Brainstorm
caravanTijdens de brainstorm die volgde kwamen nog een hoop zaken aan de orde. Onder andere over de kinderactiviteiten, de muziek, het maken van de picknickkleden en over een slecht-weer-scenario. Heidie van Tussenbroek van Bezoekerscentrum De Grote Rivieren ontvouwde plannen voor een ‘museum op wielen’ met lesmateriaal over de oorlog.

Coördinatoren
Om structuur aan te brengen werd besloten om per deelgebied een coördinator aan te stellen. Die gaat het overkoepelende draaiboek in de gaten houden waar alle afzonderlijke picknickplaatsen hun voordeel mee kunnen doen. In kleine groepjes zullen de belangrijkste onderwerpen nu opgepakt worden.

Begin maart en begin april zijn de volgende inloopavonden.

Back To Top