Peilschaalhuisje Herwijnen

De landmark van Herwijnen: peilschaalhuisje

Nu ziet het er nog rustig uit, maar op 5 mei ligt hier het centrum van de activiteiten van de Tour de Waal in Herwijnen. Het peilschaalhuisje is namelijk een ‘landmark’ op de route en is voor deze ene dag opengesteld voor publiek. In de tegenoverliggende B&B en theetuin ‘Tussen tafellaken en servet’ (links op de foto) van Jantina de Looff kan iedereen stoppen voor een eet- en drinkpauze.

Over het peilschaalhuisje

Het huisje werd in 1874 gebouwd en diende voor het meten van de waterhoogten. Door de komst van de computer werd het overbodig en sinds 1989 wordt er niet meer gemeten. Al zou dat trouwens nog steeds wel kunnen, want het meetinstrument uit 1926 is nog geheel intact, een unicum!

Een stichting heeft zich het lot van het mini-huisje aangetrokken en zorgt ervoor dat het in voortreffelijke staat blijft. Het huisje heeft een eigen website en die heet (uiteraard) peilschaalhuisje.nl.

De dienst Rijksmonumenten over het peilschaalhuisje: ‘Zeldzaam, gaaf, markant en een betekenisvol element in de geschiedenis van de streek’.

Back To Top