Vuurplaatsen op 5 locaties

Een heel nieuw element in de Tour de Waal. Op vijf (voormalige) steenfabrieksterreinen worden vuurplaatsen ingericht. Op deze plaatsen komen Vrijheidsvuren die worden aangestoken met de Vrijheidsvlam uit Wageningen. Deze vlam wordt vroeg in de ochtend door de burgemeester van Neerijnen, Harry de Vries, met schoolkinderen opgehaald. De Vrijheidsvlam wordt vervolgens vanaf Wageningen in een estafette over de dijken gedragen door lopers en fietsers.

Op de steenfabrieksterreinen worden in de aanloop naar 5 mei 2017 onder leiding van vijf kunstenaars ook veldovens gemaakt en aangestoken. Het publiek kan op 5 mei deelnemen aan het evenement bijvoorbeeld door zelf kleikommen te maken voor de picknick, later op de dag langs de Waal.

Enkele kunstenaars die de veldovens gaan bemannen zijn al bekend. Joyce Bloem, Ad Arma, Simone ten Bosch en Johan Sietzema. Meer informatie volgt zodra die bekend is.

Een veldoven (ook wel veldbrandoven) is een zeer eenvoudige manier om stenen te bakken. In Europa waren deze ovens vanaf de middeleeuwen tot in de 20e eeuw in gebruik. De veldbrandoven moest elke keer weer worden opgebouwd (vandaar dat men ook sprak over een periodieke oven). Het is een arbeidsintensief proces, pas na enkele dagen is de oven op de juiste temperatuur. Het zal zeker fascinerend zijn om dit van dichtbij mee te maken!

Back To Top