Museum de Oersprong gratis open op 5 mei 2018

Het Natuurhistorisch Museum “de Oersprong” is een uniek kleinschalig museum gevestigd aan de Waalbandijk 12 te Waardenburg.
Op 5 mei 2018  stellen de medewerkers het museum gratis open voor alle deelnemers van de Tour de Waal.

Over Museum “de Oersprong”

Onze planeet wordt al miljoenen jaren geteisterd door vulkaanuitbarstingen, enorme tsunami’s en gebergtevorming. Wat dat allemaal heeft opgeleverd kun je in onze vitrinekasten bewonderen. Alles keurig per vitrine gerangschikt en in volgorde van de geologische tijdschaal.

Na het betreden van ons museum ga je terug in de tijd. Ja, je verwacht het niet direct hier aan de dijk maar we hebben een eldorado aan aardse schatten. Sommige van onze gasten komen meerdere keren per jaar op bezoek, niet zelden met een eigen gevonden schat om dit te laten zien. Ook de jeugd weet ons te vinden, bijvoorbeeld voor het maken van een werkstuk over geologie.
Het pand waar het museum is gehuisvest betreft een voormalig dijkmagazijn uit 1872 en is een geregistreerd rijksmonument. Alle beeldbepalende elementen van het monument zijn bewaard gebleven, Onze directe buren zijn de molen en het kasteel Waardenburg, beide ook rijksmonumenten en een lust voor het oog. Goed gezelschap dus. De ligging van het museum is te midden van het coulisselandschap van de uiterwaarden met op de achtergrond de rivier de Waal. Op de dijk ervaar je het betoverende landschap optimaal. De absolute rust die je hier kunt ondergaan, de flora en fauna, allemaal zaken die je dagelijks leven in een totaal ander perspectief plaatsen, even quality time!

Onze passie is de conservering van natuurlijk erfgoed. De collectie van het museum bestaat uit mineralen, gesteenten, geprepareerde objecten en vooral veel fossielen. Indrukwekkende fossielen uit de ijstijd (o.a. mammoet en wolharige neushoorn) en het krijt (Braziliaanse vissen uit Araripe, Z. Amerika) vormen naast de mineralen en gesteenten een onderdeel van de permanente expositie.
Daarnaast hebben we ook een jaarlijkse wissel-expositie. Door nieuwe expedities, giften, aankopen en bruikleen objecten voorzien we telkens in actuele thema’s. Het museum is in 2012 heropend door niemand minder dan Redmond O’Hanlon. We zijn er niet weinig trots op dat we van alle geologische perioden fossielen bezitten, variërend van stromatolieten (fossiele Cyanobacteria uit Bolivia) uit het pre-Cambrium (3 miljard jaar oud) tot objecten uit het Holoceen (huidige geologische periode).

Educatie is een speerpunt van onze stichting. Wij vinden dat kennis en ervaring m.b.t. natuurlijke historie meer aandacht moet hebben. In het verlengde hiervan geven we presentaties voor scholen (basisonderwijs, groep 8) en geven we lezingen onder het thema “Reis door de Tijd”. De presentaties voor scholen zijn inmiddels een groot succes en vormen een permanent onderdeel van onze activiteiten.

Jaarlijks staan we op diverse markten o.a. Neerijnen en Culemborg. Doordat de objecten veelal afkomstig zijn uit eigen privé-verzamelingen kunnen we tijdens rondleidingen in het museum veel vertellen over de herkomst en betekenis van de objecten. De rondleidingen geven we zowel individueel als in groepsverband. Ook is het mogelijk om een rondleiding te boeken voor een struintocht door de uiterwaarden gecombineerd met een bezoek aan ons museum. Tijdens uw bezoek kunt u op ons terras genieten van koffie, thee en limonade. Ons gastenboek staat open voor uw reacties!

Tot slot kunt u in ons winkeltje fossielen, mineralen, en ansichtkaarten kopen. Ons museum is niet alleen een must voor ouders en kinderen maar ook voor bedrijven om eens iets totaal anders te organiseren. Ook voor een workshop fossielen prepareren bent u bij ons op het juiste adres.
Onze reis door de tijd duurt slechts 3 miljard jaar, dus neem de tijd en kijk uw ogen uit! Al onze activiteiten worden uitgevoerd door vrijwilligers; we zijn regelmatig op zoek naar hen. Spreek ons tijdens uw bezoek hierover aan en we vertellen u alle ins en outs.
Ja, dat is ook het leuke van een museum, je bent er nooit klaar mee! Verras uzelf met een bezoek aan ons. Onze enthousiaste medewerkers heten u graag van harte welkom!

Het museum is geopend op zaterdag & zondag van 10.00 uur t/m 17.00 uur, vanaf de eerste zaterdag in april tot eind oktober.
En…… op afspraak.
Adres Museum: Waalbandijk 12  4181 AN  Waardenburg
Website: https://www.museumdeoersprong.nl
E-mail: henri@museumdeoersprong.nl

Back To Top