Esther Tornai Thyssen

Interesse uit Amerika voor ons bevrijdingsevenement aan de Waal

Esther Tornai Thyssen, een Amerikaanse docent kunstgeschiedenis in gaat ons 5 mei evenement aan de Waal – ROODWITBLAUW&WITTEBROOD- gebruiken in haar case-studie ‘Woman empowerment region community art ‘. Later dit jaar komt ze naar Nederland voor onderzoek ter plaatse. Zij is als docent verbonden aan Rhode Island School of Design.

In dit kader stelt ze voor om ‘Rood-Wit-Blauw & Wittebrood’, het project van Joyce Bloem, grondig te bestuderen en te evalueren. “Bloem’s project doet een beroep op de geschiedenis, gebruiken en helden van de regio Gelderland, alsmede op het traditionele, economische gebruik van de rivier. Ze weet grote delen van de plaatselijke bevolking te mobiliseren om eraan mee te doen. Mijn studie zal erop gericht zijn om te onderzoeken wat de rol van dit project is in het totale spectrum van vrouwelijke kunstenaars in dit gebied die – ondanks de hoge graad van industrialisatie – nog vaak in een traditionele rol worden gedrukt.”

Quote: “I would like to make Bloems work into a ‘case study‘, on what contempory women artitsts can do to advance a cause, and to empower other woman to have greater influence over the life of their community”.

Haar ‘case study’ is vooral bedoeld voor de studenten aan Rhode Island School of Design,  die haar Course  in 2016/2017 gaan  volgen. Het betreft de sociaal/culturele rol van de Kunst in de onze omgeving en onze communities.. Esther Thyssen zal waarschijnlijk in augustus 2015 een bezoek brengen aan Nederland om interviews af te nemen bij betrokkenen en om deze  studie te voltooien en te gieten in een onderwijsproces.

 

 

 

Back To Top