De Waalcrosserroute

In het laatste oorlogsjaar was de Waal een grensgebied, het zuiden was al bevrijd door de geallieerden en het noorden nog niet. De ‘Waalcrossers’ voerden geheime missies uit over de rivier om onderduikers en geallieerde piloten naar bevrijd gebied te brengen.

Tiel
13:25 uur – Broodjes vallen uit de lucht, bij de Waalkade
14:55 uur – Parachutist versierd met vlaggen.
15:45 – 17:00 De dichters van de Poëzietour geven verschillende performances.
12:00 – 18:00 Kraampjes op de Waalkade met eten, drinken en regio info.
Op veerpont Pomona: doorlopend verhalen van de Vlaamse verteller Mia Verbeelen. Waalschokker de Neeltje Jantje heeft een mooie vaartocht, voor genodigden.

De oranje linten leiden je naar het centrum van Tiel. Van 13.00 uur tot 17.00 uur vind je op de Groenmarkt en in de Waterstraat ongeveer 40 kramen waar je kennis kan maken met kunstwerken van kunstenaars uit Tiel en omstreken. Ook al door de gezellige muziek waan je je op het Montmartre.

Wamel
Hier kan je even met een drankje bijkomen in het oude Veerhuis van Wamel.

Dreumel
Het Dijkmagazijn van Stichting Tremele bevindt zich ook langs de route. Er is hier een nostalgische kruidenierswinkel waar Oudhollands snoep te koop is, je kunt er wat drinken en er is een expositie over fruit en over Dreumel in de oorlog.

Bato’s Erf/Dreumel Dropzone
Op de locatie waar vroeger de steenfabriek stond maken kunstenaars een échte kuiloven zoals deze al in de oertijd werd gebruikt.
In deze oven bakken Ad Arma, Willem Steenbeek en Joris Baudoin met hun team diverse klei objecten.
Neem je picknickmand en kleedje mee vanaf 12u tot 18u. Om 13:30 uur worden er broodjes gedropt vanuit een vliegtuig op het naastgelegen weiland, “Dreumel Dropzone”. Beleg is te verkrijgen in diverse kraampjes, van o.a. Oranjecomité Dreumel. Kom lekker relaxen, we draaien muziek uit de jaren ‘40.
Kinderen kunnen spelen, knutselen, kleien, zelf bakstenen maken, kanonkogels gooien, papieren vliegtuigjes vouwen en zelf met stokken, touwen en lappen stof tenten bouwen. Ze mogen marshmallows roosteren boven een vuurtje.
15:45 – 17:00 uur Poëzietour de Waal.
Om 16:25u springt een parachutist uit het vliegtuig met een vlag. En een extra verrassing: “The Candy Bomber”: hij heeft snoep bij zich voor de kinderen. Dweilorkest Noot Zat zorgt voor sfeer.

Varik
Om 13:15 uur vallen de broodjes in Varik.
14:00 uur Korte workshop cartoons tekenen door kunstenaar Eric Simons.
De Bol is gezellig met heerlijk sorbet ijs van De Deeli uit Ophemert en hamburgers en ijs voor de wachtenden op het pontje. Fruitmotor staat met een kraam met Krenkelaars. Wat dat zijn moet je maar komen proeven. De boom op de Bol wordt versierd met lintjes. Muzikale omlijsting van Jan, Harry & Klaas is er bij het Veerhuis.
De Dikke Toren is open van 13 tot 17 uur en is ook versierd met oranje linten. Harmonie Euphonia uit Ophemert heeft om 15:00 uur een optreden vanaf de torentrans en dat is 35 meter hoog! Dorpshuis Toevershof heeft een expositie van Alex Olzheim en versnaperingen bij de Toeverij, bij goed weer op het terras.

Ophemert
In Ophemert is vanaf 09:00 uur het officiële ontbijt van de Tour de Waal, voor genodigden. Burgemeester de Vries en ambtenaren van de gemeente Neerijnen hebben de hele nacht gelopen (!) om de vrijheidsvlam in Wageningen op te halen. Vanuit Ophemert wordt de vlam over de regio verspreid door schoolkinderen o.l.v. wethouder Andriesse.

Zennewijnen
Het buurthuis is open vanaf 12:00 uur. Op het terras: koffie, thee, fris, bier, wijn, taarten. broodjes en soepen. Binnen draait de film over de Waalcrossings. Daarin wordt ook een toelichting gegeven op het beeld van de roeier dat 20 meter verderop staat. Let op de kano!
13:20 uur – Broodjesdropping op de Bol.
Kunstenares Marjo Wiltingh maakt bij de Waal een kuil-veldoven. Uniek, want deze ovens worden al eeuwen niet meer gemaakt! In deze veldoven worden de klei-kommetjes van de schoolkinderen afgebakken.

Campingpark Zennewijnen is een ANWB Gastvrij punt. Hier wordt fietsers een extra warm hart toe gedragen. Dus fietskaars, bandenplak setje, fietspomp, EHBO set, oplaadpunt voor accu’s, schuilplek bij regen en natuurlijk is er koffie met appeltaart. Er komen ook 2 ANWB vrijwilligers.

 

Back To Top