skip to Main Content
Struintocht Met Herdenking Van De Waalcrossers Op 4 Mei

Struintocht met herdenking van de Waalcrossers op 4 mei

Op 4 mei houden Stichting BOL en Rivier Actief een gezamenlijke struintocht ter nagedachtenis aan de Waalcrossers, die in de WOII de gevaarlijke oversteek maakten naar de overkant van de Waal. In het laatste oorlogsjaar was de Waal een grensgebied, omdat het zuiden al bevrijd was door de geallieerden en het noorden nog niet.

De Waalcrossers waren verzetsmensen die in 1944 en 1945 o.a. onderduikers en neergehaalde geallieerde piloten naar bevrijd gebied brachten. Dat gebeurde in de hongerwinter, toen was het vaak steenkoud. Velen van hen vonden bij deze gevaarlijke missies de dood. Het beeld ‘De Roeier’ in Zennewijnen staat op de plek waar het huis stond van Leen Papo, één van de Waalcrossers.

Het programma voor 4 mei is als volgt:
– 10 -12 uur – Heropening van De Bol van Varik door de Gemeente Neerijnen. Er zijn o.a. nieuwe banken en camperplekken.
– 13 u – max 16 uur – Struintocht over de Waalstranden van Village Trade Center Varik via het monument ‘De Roeier/Waalcrosser’ in Zennewijnen naar Campingpark Zennewijnen. Organisatie en begeleiding van de tocht is in handen van Emmie Nuijen van Rivier Actief. De wandelafstand is 4,5 kilometer.
– 16 u – 19.30 uur – Borrelen, eten en vertoning van de documentaire ‘Vrijheid aan de andere oever’ op Campingpark Zennewijnen.
– Uiterlijk 19.40 uur – Vertrek naar ‘De Roeier’ voor Dodenherdenking (we nemen bloemen mee). Ter plaatse speelt een trompettist the Last Post.
– Daarna zijn er op de camping taxibusjes om wandelaars naar Varik terug te brengen.

Wil je meedoen? Aanmelden via www.rivieractief.nl. Kosten: € 15,00, incl. koffie/thee, maaltijd + drankje naar keuze, € 5,00 zonder maaltijd.

Op de foto: Joyce Bloem (Tour de Waal), Henry Mentink (Veerhuis Varik) en Emmie Nuijen (Rivier Actief) met op de achtergrond de Varikse Vredesboom.

“Toen lag de vrijheid aan de overkant
voor wie de moed hadden over te steken.
Van hen staat een nu hier – waarschuwend teken
voor wie ze aantast in dit vrije land:
de geest van vrijheid, de vrijheid van spreken.”
(Willem van Toorn)
Back To Top