skip to Main Content

Aflevering 3 van kidcast ‘Kinderen van Nu en Toen’: Tante Gerda

In deel 3 van ‘Kinderen van Nu en Toen’ schittert Tante Gerda zoals ze in Heesselt wordt genoemd. Voluit heet ze Gerda van Lunenborg-van Houwelingen en ze woont al haar hele leven in Heesselt. In 1940 was ze elf jaar. Ze werd geïnterviewd door kinderen die nu 11 jaar zijn.

Op 5 mei 2023 werd deze aflevering voor het eerst met publiek erbij gespeeld in het kerkje van Heesselt. Tante Gerda zat vooraan, samen met een dorpsgenoot. Jeugdig interviewer Olivier was erbij, en ook Dijn per I-pad. Het was muisstil in de kerk. Tante Gerda herbeleefde haar eigen verhaal en genoot van het applaus na afloop. Net als de kinderen!

De eerste vier jaar van de bezetting merkten ze niet veel in het dorp. Dat duurde tot het laatste oorlogsjaar toen de geallieerden waren opgerukt tot aan de overkant van de Waal. Toch begon voor het gezin Van Houwelingen de oorlog pas ècht na de bevrijding, zegt Tante Gerda, toen haar oudere zus aangereden werd door een jeep van de bevrijders. Die persoonlijke ‘oorlog’ duurde zelfs tot ver in 1947. Dat hoor je allemaal in de podcast.

Samenstelling van de podcast is van de hand van Jacqueline Maris, die vele jaren lang voor de VPRO-radio werkte als documentairemaker.

Titelfoto: Tante Gerda herbeleeft haar verhalen (foto Esther de Bruijn)

Jacqueline Maris interviewt de kinderen Dijn en Olivier (foto Esther de Bruijn)
Back To Top